Prezent duminică seara la o emisiune pe un post regional de televiziune, fostul director al OLTCHIM a declarat că a avut deja o întâlnire cu Varujan Vosganian, căruia i-a prezentat un plan detaliat de salvare a combinatului.
„Am fost miercuri la domnul Vosganian şi i-am prezentat o strategie pentru OLTCHIM, una astfel gândită de a reporni combinatul şi de a-l scoate din insolvenţă. Urmează ca săptămâna viitoare să mă întâlnesc din nou cu domnul ministru şi cu investitori. Eu am prezentat un program prin care nimeni nu pierde bani, nici statul, nici OLTCHIM. Se poate intra din nou în piaţă, greu, dar nu imposibil. Trebuie înţeles: prin oprirea combinatului se va distruge economia judeţului Vâlcea. Toate companiile de pe platformă, CET, calcarul, USG, toţi vor face disponibilizări, toate vor merge la jumătate din capacitate. Transportul public în comun din Râmnicu Vâlcea este primul lovit deja de efectele situaţiei de la combinat. Scăderea producţiei de pâine în Vâlcea a fost de peste 40% în ultimii ani şi multe altele. Când se dădeau lefurile la combinat înflorea comerţul în Vâlcea pentru 3-4 zile”, a spus Roibu.
Potrivit acestuia, OLTCHIM nu a fost lăsat să funcţioneze în vara anului trecut, scrie Agerpres.
„Combinatul nu a fost lăsat să funcţioneze, de aceea combinatul a fost închis pe 22 august. Am prezentat pe 4 august un plan de funcţionare al combinatului prin cesionarea către furnizorul de electricitate. Nu s-a ţinut cont. Cine? Oficiul de privatizare. Aţi auzit de domnul Vulpescu? Unde sunt acele 13 firme despre care spunea Ponta în septembrie că au cumpărat caietul de sarcini? L-au minţit pe domnul prim-ministru în mod ordinar. Adevărul e altul, la începutul lui aprilie zece firme au fost interesate de OLTCHIM, atunci când erau oferte neangajate, dar acestea s-au retras între timp, mai ales în momentul când au schimbat caietul de sarcini. Ei au trimis caietul nou de sarcini celor zece firme şi apoi l-au minţit pe premier că e invers”, a afirmat fostul director al combinatului.
Roibu a susţinut că problemele economice de la OLTCHIM au o rezolvare, nu imposibilă.
„Problemele nu sunt imposibil de rezolvat la OLTCHIM, trebuie repornite instalaţiile, funcţionat în condiţii de siguranţă, produs marfă de calitate. La 45 de milioane de euro te descurci. După ce porneşti fabrica, faci conversia, dar trebuie să existe un interes general aici, altfel va fi un dezastru pentru judeţ”, a conchis Roibu.