E oficial: Chimcomplex-ul lui Ştefan Vuza a cumpărat Oltchim

Chimcomplex Borzeşti, societate deţinută de omul de afaceri roman Ştefan Vuza, a cumpărat activele combinatului chimic Oltchim Râmnicu Vâlcea, potrivit unui comunicat al companiei. Potrivitunui articol publicat de G4media.ro, finanţarea pentru cea mai mare parte a sumei dată de Vuza pentru Oltchim vine de la banca VTB Europe, cu capital rusesc, şi de la Credit Suisse.
Economica.net - lun, 10 dec. 2018, 07:35
E oficial: Chimcomplex-ul lui Ştefan Vuza a cumpărat Oltchim

“Oltchim S.A. informează acționarii că a fost finalizat contractul de vânzare active încheiat cu Chimcomplex S.A. Borzești, prin încasarea integrală în data de 07.12.2018 a prețului tranzacției și prin transferul dreptului de proprietate asupra activelor începând cu data de 08.12.2018”, arată Oltchim.

“Pachetele de active transferate către Chimcomplex S.A. sunt următoarele: Clorosodice, Oxo-alcooli, Polioli, Servicii pe teren, Vagoane și VCM/PVC 1. Activele includ terenuri, clădiri, investiții în curs de execuție, drepturi de proprietate intelectuală și alte bunuri mobile reprezentând în principal utilaje, echipamente, tehnologii și orice alte bunuri similare necesare procesului de producție. Totodată un număr de 1.164 salariați au acceptat încheierea de contracte individuale de muncă cu cumpărătorul Chimcomplex S.A.”, se mai arată în comunicat.

“În urma acestei tranzacții Oltchim S.A. va rămâne cu active în conservare, pentru care se vor continua procedurile prevăzute prin Planul de Reorganizare”, se mai arată în comunicat.

Compania Chimcomplex Borzeşti, deţinută de omul de afaceri Ştefan Vuza, a oferit, la finalul anului trecut, 127 milioane de euro pentru cea mai mare parte a activelor Oltchim, însă a preluat şi probleme de mediu, angajându-se la un program de investiţii de 70 de milioane de euro în trei ani.La momentul depunerii ofertei, Chimcomplex a venit şi cu garanţii de 50 de milioane de euro. 

„Este un succes fără precedent acest tip de vânzare de active. Am demonstrat ca o reorganizare corecta, la fel cum a fost și in cazul Hidroelectrica, poate scoate o companie din pragul falimentului și sa o aducă pe profit. Chimcomplex a preluat aproximativ 60% din OltChim, urmând ca celelalte active, respectiv restul de 40% care au rămas in proprietatea statului, sa rămână la vânzare pana in primavara anului viitor. Din totalul de circa 1800 de angajati ai OltChim, 1.200 vor fi Preluați de Chimcomplex, 400 vor fi concediați și se vor acorda plăti compensatorii intre 6 și 12 salarii, iar 200de angajați rămân La OltChim-ul vechi, cel care rămâne in proprietatea statului. Banii din privatizare au intrat in conturile OltChim și urmează sa fie transferați creditorilor”, a declarat Bogdan Stănescu, administrator special al Oltchim.

Conform G4media.rofinanțarea pentru cea mai mare parte a sumei dată de Vuza pentru Oltchim vine de la banca VTB Europe, cu capital rusesc, şi de la Credit Suisse.

VTB este controlată de statul rus, prin intermediul unei agenții din subordinea Ministerului pentru Dezvoltare Economică. Ea a fost sancționată de SUA și UE pentru că a furnizat finanțarea necesară pentru operațiunea de anexare a Crimeei din 2014.

La momentul depunerii ofertei, Chimcomplex a venit şi cu garanţii de 50 de milioane de euro, potrivit Financial Intelligence, pe care i-ar fi pierdut dacă tranzacţia nu ar fi fost finalizată. Chimcomplex a anunţat că în tranzacţia de cumpărare a activelor Oltchim va implica finanţări din partea unor instituţii financiare din străinătate.

Chimcomplex Borzeşti este unul dintre cei mai importanţi producători de produse chimice din România, înfiinţat de stat în 1954. În 2003, compania a fost privatizată iar grupul SCR, condus de antreprenorul Ştefan Vuza, a devenit acţionar principal.

Combinatul Oltchim SA, important producător din industria chimică românească, a intrat în procedura de insolvenţă în ianuarie 2013, fiind administrat de un consorţiu de administratori judiciari.

Activele achiziţionate de Chimcomplex reprezintă terenuri şi clădiri (atât finalizate, cât şi investiţii în curs de execuţie), drepturi de proprietate intelectuală, precum şi alte bunuri mobile reprezentând, în principal, utilaje, echipamente, tehnologii şi alte bunuri similar utilizate, în prezent, de Oltchim în procesele de producţie.

Aceste active pot fi folosite la fabricarea unor produse chimice, precum şi la activităţi conexe acestora (producţia, furnizarea şi distribuţia de utilităţi şi materii prime, transport prin vagoane de cale ferată etc.).

În iulie, Comisia Europeană şi-a dat acordul preliminar pentru preluarea Oltchim de către Chimcomplex, iar, în luna august, Consiliul Concurenţei a anunţat că analizează această tranzacţie.

Te-ar mai putea interesa și
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
Turiștii care aleg Grecia încep să se orienteze către lunile din afara sezonului de vârf tradițional
În Grecia, cererea de călătorii în timpul verii se modifică, de la lunile de vârf tradiţionale iulie şi august, la lunile mai, iunie şi septembrie, în urma schimbărilor climatice şi a......
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o țintă militară ucraineană
Vladimir Putin declară că Rusia a folosit o rachetă balistică hipersonică cu rază medie de acţiune pentru a lovi o ...
Preşedintele rus Vladimir Putin a declarat joi seara, într-un discurs către naţiune, că Rusia a lansat un atac cu rachetă ...
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția GMP & U a câștigat contul TAZZ
Agenția de comunicare GMP & U anunță că a câștigat contul Tazz, în urma unei licitații, completându-și astfel portofoliul ...
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Burduja anunță că în mai 2025 va fi finalizată centrala pe gaz de la Iernut
Executivul a aprobat joi prelungirea Planului Naţional de Investiţii, ultimul obiectiv rămas în finanţare fiind centrala ...