Ultimul an în care societatea a înregistrat profit total din activitatea curentă a fost 2006. În 2015, combinatul afişa pierderi de 846 milioane de euro.
Veniturile totale raportate de Oltchim s-au cifrat la 38,18 milioane de euro, iar cheltuielile totale la 36,9 milioane de euro Profitul din exploatare a urcat la 4,32 milioane de euro, comparativ cu 3,1 milioane de euro în T1 2015.
‘Comparativ cu perioade similare din anii anteriori, pe primele trei luni ale anului 2016, Oltchim SA a obţinut următoarele rezultate: profit pe total activitate de 1,3 milioane euro, reprezentând o îmbunătăţire cu 2,2 milioane euro faţă de trimestrul 12015 şi cu 20,9 milioane euro faţă de trimestrul 12013; o îmbunătăţire a indicatorului financiar EBITDA (rezultat din exploatare – amortizare) cu 1,2 milioane euro faţă de trimestrul 12015 şi cu 14,2 milioane euro faţă de trimestrul 12013. Scăderea preţurilor la produsele chimice determinată de scăderea preţurilor la petrol au condus la situaţia de a înregistra în trimestrul 12016 o cifră de afaceri mai mică faţă de aceeaşi perioadă a anului 2015, cu toate că vânzările cantitative au fost mai mari în 2016’, se precizează în comunicatul citat.
În primul trimestru al anului 2016, valoarea exporturilor şi livrărilor intracomunitare au fost în sumă de 27,4 milioane euro şi au reprezentat 73% din cifra de afaceri. Valoarea importurilor şi a achiziţiilor intracomunitare a fost de 6,1 milioane euro, astfel încât societatea, în primele 3 luni ale anului 2016, a înregistrat o balanţa externă netă pozitivă de 21,3 milioane euro.
Preţurile de vânzare au înregistrat scăderi la toate grupele de produse în trimestrul 12016 comparativ cu trimestrul 12015, având o influenţă nefavorabilă în valoarea cifrei de afaceri de 6,1 milioane euro.
‘Implementarea măsurilor de eficientizare operaţională coroborate cu scăderea preţurilor de achiziţie la principala materie primă (propilenă) au anulat efectul negativ al reducerii preţurilor de vânzare, societatea reuşind înregistrarea de profit pe total activitate, spre deosebire de anii precedenţi când a avut pierderi’, se mai arată în document.
De asemenea, societatea a continuat reducerea arieratelor acumulate în prima parte a perioadei de insolvenţă şi a înregistrat o diminuare a datoriilor restante, astfel: faţă de CET Govora cu 3 milioane lei, faţă de Administraţia Bazinală de Apă Olt cu 150.000 lei şi faţă de personalul disponibilizat cu 3,8 milioane lei.
‘Recâştigarea pieţelor de desfacere cu preponderenţă externe, retehnologizările efectuate la principalele instalaţii tehnologice, respectiv Instalaţia de electroliză cu membrană, Instalaţia de var industrial, coroborate cu reducerea personalului excedentar au contribuit la realizarea acestor rezultate’, subliniază comunicatul administratorilor judiciari ai combinatului.
Oltchim este singurul producător din Europa Centrală de sodă caustică lichidă şi singurul producător din România de clor şi polieter polioli. Societatea exportă aproximativ 70 % din producţia sa.
Statul român deţine un pachet de control de 54,8% în cadrul societăţii. În ianuarie 2013, Oltchim a fost declarată insolventă. De atunci, combinatul a trecut printr-un proces de reorganizare, conform unui plan elaborat de administratorul judiciar (şi aprobat de majoritatea creditorilor Oltchim), vizând plata datoriilor anterioare din încasările pentru o viitoare privatizare. Având în vedere faptul că preţul de vânzare estimat în eventualitatea unei privatizări nu ar acoperi întreaga datorie, creditorii publici ai Oltchim au acceptat anulări totale sau considerabile ale datoriilor.
La începutul lunii aprilie a acestui an, Comisia Europeană a anunţat că a deschis o investigaţie aprofundată pentru a verifica dacă anularea datoriilor de către statul român şi continuarea aprovizionării Oltchim de către întreprinderi de stat, în pofida deteriorării situaţiei financiare a acesteia, au respectat normele UE privind ajutoarele de stat.