Ministerul Economiei va publica, luni, anunţul de vânzare al pachetului de acţiuni deţinut la Oltchim Râmnicu Vâlcea în Ziarul Financiar şi Curierul de Râmnic precum şi în cotidianul american Wall Street Journal. Depunerea ofertelor se va face până la data de 13 septembrie iar licitaţia va avea loc în data de 14 septembrie.
Preţul din anunţ este de 0,1 lei pe acţiune. La un număr de 343.211.383 de acţiuni preţul combinatului ar fi de 34,3 milioane de lei.
Adunarea Generala a Acţionarilor va vota, pe 10 sau 11 septembrie, pentru majorarea capitalului social al Oltchim prin conversia în acţiuni a creanţelor deţinute de stat. Capitalul social ar urma să crească de circa 60 de ori iar preţul Oltchim s-ar ajusta corespunzător.
Acţiunile Oltchim (simbol bursier OLT) au reacţionat paradoxal la vestea privatizării: sunt în scădere cu aproape 15%, limita maximă permisă de mecanismul Bursei de Valori Bucureşti, dar în contextul unei lichidităţi foarte mici, de nici trei sferuti de milion de euro, pe întreaga piaţă.
S-au făcut doar 24 de tranzacţii cu titlurile OLT, în valoare de numai 52.000 de lei, lichiditate la care preţurile pot fi foarte uşor manipulate.
Oltchim are la finalul lunii martie datorii de peste 2,5 miliarde de lei, în principal către stat şi bănci
Combinatul chimic a înregistrat pierderi din 2007 până anul trecut, în valoare totală se ridică la 1,01 miliarde de lei. Ultimul an în care combinatul a avut profit a fost 2006, dar câştigul a fost modest.
Privatizarea Oltchim este una din cerinţele FMI.
Companiile TISE (Rusia), PCC SE (Germania), Pegamont Ploieşti şi Aisa Invest din Cluj, firmă deţinută de omul de afaceri Ştefan Vuza, au depus în luna aprilie oferte neangajante pentru participarea la privatizarea combinatului chimic Oltchim.
ERATĂ: Dintr-o regretabilă eroare, în text s-a strecurat o greşeală. AGA OLtchim pentru conversia datoriilor se ţine în 10 şi 11 septembrie şi nu în 10 şi 11 august.