Oltchim: Unii dintre investitori au solicitat amânarea datei de depunere a ofertelor angajante

Economica.net
06 06. 2014
oltchim_37666500_26672000_16190700

‘Consorţiul de administratori judiciari ai Oltchim SA, RomInsolv SPRL şi BDO Business Restructuring SPRL informează că, la expirarea termenului limită, nu a fost depusă nicio ofertă angajantă pentru achiziţionarea acţiunilor deţinute de Oltchim SA la Oltchim SPV. Unii dintre investitorii care au achiziţionat Caietul de sarcini în vederea participării la procedura de cumpărare a acţiunilor deţinute de Oltchim SA la Oltchim SPV au solicitat amânarea datei de depunere a ofertelor angajante, context în care Consorţiul de administratori judiciari va convoca Adunarea creditorilor în vederea supunerii spre aprobarea acestora a repetării procedurii, cu un nou termen limită de depunere a ofertelor’, se arată în comunicatul citat.

Termenul pentru depunerea ofertelor de către investitorii interesaţi să cumpere Oltchim a fost 6 iunie 2014.

Surse din domeniu au declarat vineri pentru AGERPERES că autorităţile vor continuă discuţiile cu compania chineză care s-a arătat până acum interesată de preluarea combinatului petrochimic.

Ministrul Economiei, Constantin Niţă, efectuează în perioada 6 – 13 iunie o vizită oficială în Republica Populară Chineză. A doua parte a vizitei, din intervalul 9-13 iunie, este dedicată întâlnirilor cu reprezentanţii mai multor companii chineze interesate să investească în România, printre care şi Junlun Petroleum, care s-a arătat până acum interesată de preluarea Oltchim.

Guvernul nu va închide niciodată Oltchim, iar dacă niciun investitor nu va depune oferte până vineri, procesul de privatizare va fi prelungit, a declarat, marţi, Constantin Niţă, ministrul Economiei, prezent la o conferinţă pe tema investiţiilor în energie.

‘Am un mesaj foarte clar: Guvernul nu va închide niciodată Oltchim. Este o companie viabilă, care are piaţă şi care trebuie restructurată, lucru care este posibil’, a spus Niţă.

Potrivit acestuia, Guvernul are un plan B în cazul în care până vineri, 6 iunie, niciun investitor nu se înscrie în cursa pentru achiziţia combinatului.

‘În acest caz, vom amâna privatizarea pentru o perioadă mai lungă pentru a face câteva restructurări. Vom căuta finanţare pentru a pune în funcţiune o linie sau două de producţie, care să permită combinatului să nu mai înregistreze pierderi’, a adăugat Niţă.

El a mai spus că sunt investitori care şi-au manifestat dorinţa de a cumpăra Oltchim la pachet cu rafinăria Arpechim. Deţinută de Petrom, rafinăria este închisă din 2009, însă este principalul furnizor de materii prime a Oltchim.

Oltchim este cel mai mare agent economic din Vâlcea şi se află în insolvenţă din ianuarie 2013.Activele viabile ale combinatului au fost evaluate la 305 milioane de euro.