Oltchim, vârful de lance al chimiei ceauşiste, intră în faliment. Administratorul special spune că privatizarea continuă

Economica.net
23 04. 2019
oltchim_03009300_91202700

„Consorţiul de administratori judiciari ai Oltchim S.A. anunţă că a depus în data de 23.04.2019 la Tribunalul Vâlcea, în dosarul nr. 887/90/2013, Raportul privind stadiul de implementare a planului de reorganizare a activităţii Oltchim S.A. prin care se solicită instanţei să ia act că durata de implementare a planului de reorganizare a expirat la data de 22.04.2019 şi să dispună deschiderea procedurii falimentului faţă de Oltchim S.A”, se arată într-un document publicat la Bursa de Valori Bucureşti.

Aproximativ 40% din activele Oltchim au fost vândute la sfârșitul anului trecut, către Chimcomplex, companie controlată de omul de afaceri Ștefan Vuza pentru suma de 127 de milioane de euro. Asta după ce in iulie 2018, Comisia Europeană şi-a dat acordul preliminar pentru preluarea Oltchim de către Chimcomplex.

Restul de 60% din active, toate nefuncționale, fuseseră de asemenea scoase la vânzare.

La sfârșitul anului trecut, Comisia Europeană (CE) a constatat că, de la privatizarea eşuată a societăţii petrochimice Oltchim din România, în septembrie 2012, combinatul a beneficiat de ajutoare incompatibile în valoare aproximativă de 335 de milioane euro şi, în consecinţă, a decis că România trebuie să recupereze aceste ajutoare de la Oltchim.

UPDATE 24 aprilie, 13.20

Administratorul soecial: Privatizarea continuă, nu acceptăm vânzarea la fier vechi

Potrivit administratorului special Bogdan Stănescu, procesul de privatizare pentru toate cele cinci active continuă. Cel mai atractiv activ este platforma Bradu de la Pitești.
 
„Procesul de reorganizare al Oltchim s-a încheiat, și zic eu cu succes. Activele productive ale companiei au fost privatizate. Procedura de faliment e pasul firesc. Asta nu înseamnă că am închis primirea de oferte pentru activele rămase în proprietatea statului. Încă discutăm cu diverși investitori și negocierile vor continua și după declanșarea procedurii de faliment. Ce pot să vă spun este că nu vom accepta vânzarea la fier vechi”, a declarat Bogdan Stănescu, 
 
„Suntem în discuții cu diverși potentiali parteneri cu care vom încerca implementarea unor proiecte fezabile pe platforma Diviziei Petrochimice Bradu”, a conchis administratorul special.