„E util şi înţelept să găsim modalitatea ca decizia să fie luată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, să ai fondul la o instanţă inferioară şi apel la ÎCCJ – asta este o părere personală. Acest lucru ar asigura o aplicare unitară a legii”, a declarat Bogdan Olteanu, în cadrul unei conferinţe privind modificarea legii 193/2000 şi impactul asupra sistemului bancar.
Modificările la legea 193/2000, care ar fi trebuit să intre în vigoare cu noul Cod de procedură civilă, dar au fost amânate, prevăd posibilitatea ca o clauză dovedită ca fiind abuzivă într-un contract să fie eliminată din toate contractele în care se regăseşte. Acţiunea ar trebui iniţiată de ANPC sau de o asociaţie de consumatori şi s-ar judeca la Tribunal şi apoi la Curtea de Apel, dacă legea va intra în vigoare cu modificările curente.
Bancherii au cerut ca procesele să fie iniţiate doar de ANPC şi să ajungă până la ÎCCJ. Băncile au pierdut câteva mii de procese în ultimii ani din clauza clauzelor abuzive.
„Nu e uşor şi pentru dânşii să vorbească despre clauze abuzive din contracte. O clauză abuzivă nu trebuie să se regăsească în contracte. Cine zice că o clauză este abuzivă, asta trebuie să stabilească legea. Modificări în cursul executării unor contracte duc la modificarea unui plan de afaceri. Sunt convins că băncile vor să-şi facă un plan realist de afaceri”, a adăugat Olteanu.
Asociaţia Română a Băncilor a estimat că pierderile anuale ar ajunge la 600 de milioane de euro dacă ar trebui eliminate clauzele abuzive din contracte. Viceguvernatorul Olteanu a insistat că BNR nu apără băncile, ci că are grijă de sistem şi de protejarea deponenţilor, care îşi vor primi banii înapoi doar dacă băncile primesc creditele acordate înapoi.
„Misiunea BNR este de a asigura funcţionarea sistemului, nu de a proteja acţionarii sau băncile. Atunci când băncile au avut pierderi, acestea au fost suportate de acţionari, atunci când au avut nevoie de majorări de capital, atunci au venit cu banii acţionarii. Băncile acordă credite din depozite. BNR trebuie să se asigure că banii din credite se întorc pentru ca băncile să poată plăti depozitele”, a adăugat Olteanu.