Olteanu, BNR: 2019 a devenit o ţintă tot mai puţin fezabilă pentru aderarea la zona euro

Economica.net
17 09. 2015
01_atac_12969700

‘2019 nu a fost neapărat, la momentul anunţării sale, o ţintă imposibilă. Noi am calificat-o drept una foarte ambiţioasă şi am lăudat aptitudinile de ancoră pentru politicile publice. 2019 a devenit tot mai mult o ţintă nefezabilă pe măsură ce anunţarea ei nu a fost urmată de elaborarea unui plan de acţiune şi de punerea sa în practică. Relansarea discuţiei în această vară de către preşedintele României poate crea premisele unei asemenea construcţii instituţionale. (…) Desigur, vedem şi cealaltă faţă a monedei: discuţiile publice despre legislaţie care să ducă la derapaje bugetare, prin care criteriile de convergenţă nominală să fie şi ele încălcate, ne îndepărtează de un asemenea obiectiv’, a explicat joi Olteanu în cadrul conferinţei ‘Viitorul României în Europa deceniului următor’.

Oficialul BNR este de părere că România trebuie să îşi asume că viitorul său bun este în zona euro, pentru că rămânerea în afara zonei nu scuteşte ţara de implementarea reformelor structurale, ci acestea ar trebui să fie chiar mai dure într-o astfel de perspectivă.

‘Văd o discuţie serioasă şi importantă despre necesitatea intrării în zona euro cu o economie viabilă, ceea ce presupune fundamental bugete echilibrate şi competitivitate, asigurate prin reforme structurale. Pentru cei care nu doresc sau se tem de asemenea politici am un mesaj dezamăgitor: rămânerea în afara zonei euro nu înlătură nevoia de asemenea reforme. Dimpotrivă! Ne impune mai mari măsuri pentru a asigura stabilitatea în criză a unei ţări izolate şi lipsite de protecţia credibilităţii unei mari forţe economice şi politice globale. Nu scapi de reforme grele dacă eviţi intrarea în zona euro’, a precizat viceguvernatorul BNR.

În schimb, el a subliniat că intrarea în zona euro a unei economii necompetitive este neserioasă, trecând peste faptul că o asemenea abordare nu ar fi acceptată de membrii euro-zonei. În acest context, reprezentantul BNR a reamintit faptul că nu există substitut pentru creşteri de productivitate, iar pentru reluarea parcursului către moneda unică europeană România trebuie să îşi stabilească un calendar de politici care să asigure creşteri de productivitate, să îl integreze într-o foaie de parcurs şi să avanseze un termen rezonabil pentru aderare.