Olteanu (BNR): Bancherii vor fi remuneraţi în funcţie de rezultatele unui întreg ciclu de intermediere

Economica.net
19 03. 2014
01_atac_12969700

‘O măsură de intervenţie fără precedent (n.r. cuprinsă în noua legislaţie la nivel european) este cea legată de controlul modului în care se face remunerarea pe această piaţă. Asta presupune existenţa pe piaţă a unor mecanisme de verificare a întregului ciclu de intermediere financiară. De aceste rezultate va depinde remunerarea bancherilor’, a explicat Bogdan Olteanu.

El susţine că s-a pornit de la o analiză obiectivă, de la faptul că în marile sisteme financiare ale lumii, înainte de criză, exista o vădită nealiniere între obiectivele intermedierii financiare şi stimulentele bancherilor. ‘Bancherii erau remuneraţi, pe anumite pieţe care îşi asumau riscuri mari, în funcţie de creditele date nu de ce recuperau din aceste credite’, a spus Bogdan Olteanu.

În opinia sa, etica s-a pierdut în foarte multe din aceste relaţii financiare pe mari pieţe internaţionale, care însă au avut repercursiuni şi în România.

‘Etica stă la baza sistemului capitalist. Etica s-a pierdut în foarte multe din aceste relaţii financiare, dintre bancher şi client. Nu s-a întâmplat în România, însă s-a întâmplat pe mari pieţe internaţionale care au avut repercursiuni în România’, a subliniat viceguvernatorul BNR.

Un alt aspect extrem de important menţionat de oficialul BNR este cel legat de trecerea de la reglementările microprudenţiale la abordarea macroprudenţială, în care băncile vor fi obligate să îşi modeleze activitatea în funcţie de piaţă.

‘Având în vedere toate aceste elemente, o realitate a vieţii instituţionale europene este că întreg cadrul de reglementare prudenţială a fost adoptat foarte târziu şi a intrat în vigoare foarte repede, iar în acest an el trebuie să fie deja implementat. Acum suntem în acele discuţii de calibrare, care să ne permită să funcţionăm bine în noul cadru legislativ’, a precizat Bogdan Olteanu.