Olteanu, BNR: Costurile de creditare au scăzut în ultima lună la bănci şi vor continua să scadă

Economica.net
29 11. 2013
01_atac_12969700

„Pe termen mediu spre scurt, costurile de finanţare în România, dacă asigurăm în continuare stabilitatea, vor scădea. Costurile de creditare medii pentru împrumuturile noi acordate persoanelor fizice au coborât sub 10% în ultima lună, persoanelor juridice sub 8%, fiind media pe sistemul bancar. Aşteptăm să scadă în continuare”, a afirmat Olteanu la o conferinţă pe teme bancare.

El a dat ca exemplu situaţia Braziliei, unde guvernatorul Mugur Isărescu a avut recent o vizită de lucru, ţara având o rată a inflaţiei de 10% şi o dobândă medie pe piaţă pentru companii de 80%.

În ceea ce priveşte stabilitatea, economia reală a României nu s-a modificat fundamental în ultima perioadă, în opinia lui Olteanu, iar realităţile globale şi oferta de bani globală nu s-au modificat dramatic în acest an. În schimb, s-a modificat percepţia asupra stabilităţii României, dar „nu pe atât pe cât ne-am dori aşa încât creditele să fie atât de ieftine precum sunt în alte ţări”, a spus el.

Viceguvernatorul a arătat că România se împrumută în prezent mai ieftin decât Italia, dar mai are mult până se va împrumuta la fel de ieftin ca Germania. „Suntem prea costisitori din punct de vedere al funcţionării instituţiilor şi avem probleme de productivitate, care trebuie în continuare îmbunătăţită”, a explicat Olteanu.

În măsura în care stabilitatea va exista în continuare pentru a da încredere, costurile vor continua să scadă, însă încrederea se construieşte în timp, conform oficialului BNR.

„Eu nu cred că bancherii nu înţeleg economia reală, ştiu că bancherii sunt reticenţi în a se impica direct în economia reală. (…) Pe de altă parte, chiar dacă au această reticenţă, nu înseamnă că nu văd oportunităţi. Băncile trebuie să-şi dezvolte, inclusiv din punct de vedere a resurselor umane, de atragere a consultanţei externe, această capacitate de înţelege resursele de creare cu valoare adăugată a economiei reale. Totodată, este o relaţie de afaceri şi trebuie să-şi assume riscurile, aşa cum îşi asumă şi câştigurile”, a adăugat Olteanu.

El apreciază că celor mai multe companii din România nu le lipsesc ideile şi perspectivele, ci capitalul, iar în foarte multe cazuri ceea ce-i împiedică pe bancheri să crediteze companiile româneşti nu sunt nici măcar restrictivele reglementări din bănci, care vor deveni şi mai restrictive odată cu intrarea în vigoare a Basel III, ci faptul că firma care se adresează băncii, cu un istoric chiar rezonabil, nu deţine capital.

„Avem idei, avem curaj, spirit întreprinzător şi banii altora, banii noştri nu se regăsesc acolo pentru că, de multe ori, în anii buni i-am luat acasă. (…) Întreprinzătorii noi sunt mai bine văzuţi de către bănci. Cred că pentru mediul antreprenorial românesc este o lecţie pentru următorul ciclu de creştere, când se vor acumula din nou bani şi când e bine să se gândească să pună o bună parte dintre ei şi în capitalul firmei ca să fie credibilă şi atunci şi costurile de finanţare vor fi cu siguranţă sensibil mai reduse”, a sfătuit viceguvernatorul companiile.

Prezent la conferinţă, ministrul Economiei, Andrei Gerea, a afirmat că Oltchim Râmnicu-Vâlcea este în situaţia jenantă de a se ruga de finanţatori să îi dea un credit de 15 milioane euro pentru redeschiderea unei secţii de producţie, dar nicio bancă nu vrea să împrumute combinatul.

Gerea a spus că firme precum cele aflate în portofoliul Ministerului Economiei odată intrate în insolvenţă rămân fără finanţare, din cauza că „băncile le închid uşile”.

El a precizat că nu dă vina pe BNR şi nici pe bănci, dar că face un apel la acestea „să privească la ce se întâmplă în economie”.

„Trebuie să stabilim foarte clar dacă băncile vor să se implice sau vor doar să fie spectatori care să se uite în jur să vadă cine a mai rămas”, a mai spus Gerea.