„România nu este o ţară semnificativ îndatorată. Datoria va deveni mai mică în anii următori pe măsură ce vom rambursa împrumuturile”, a declarat Olteanu, într-o conferinţă organizată la BNR cu ocazia împlinirii a 15 ani a publicaţiei Ziarul Financiar.
Datoria publică a României era de 38,6% din PIB la sfârşitul trimerstrului 2 din 2013, de trei ori mai mare decât nivelul înregistrat în 2008, înainte de intrarea oficială a economiei în recesiune. A urmat apoi un acord de împrumut cu autorităţile internaţionale de 18 miliarde de euro.
Olteanu spune că după ce vom plăti sumele datorate către Fondul Monetar Internaţional şi Comisia Europeană, datoria publică a României se va micşora şi va rămâne la niveluri reduse, din moment ce ne-am asumat ţinte de deficit reduse cu Uniunea Europeană.
„Nici nu există perspective ca datoria publică să mai crească, având în vedere angajamentele bugetare asumate”, spune Olteanu.
Procesul de scădere a datoriei publice va fi ajutat şi de creşterea economiei.
„Mă aştept să intrăm într-un nou ciclu de creştere economică”, spune viceguvernatorul BNR. Acesta se aşteaptă ca industria să contribuie cel mai mult la această relansare economică.