Olteanu: Implicarea băncilor în atragerea fondurilor europene ar facilita procesul
„Cred că e un proiect bun ca fonduri europene să se deruleze prin bănci, pentru că experienţa acestor ani dar şi experienţa unor ani de preaderare în care au existat proiecte derulate prin bănci (…) ne arată că va exista o mai bună administrare, o mai facilă şi cursivă administrare şi o mai bună îmbinare între responsabilitatea băncii de a asigura simplelele mecanisme de plată şi, pe de altă parte, participarea băncii la finanţare”, a spus Olteanu.
Viceguvernatorul BNR a precizat că, dacă o bancă administrează un proiect, are „acel inside” care să permită transformarea proiectului într-unul „bancabil”.
„Dacă vrem să uşurăm absorbţia, dacă vrem să facilităm, inclusiv şi mai ales, poate, din punct de vedere al ritmului absorbţiei fondurilor europene, cred că pentru următorul exerciţiu experienţa acestor ani ne-ar împinge să optăm spre introducerea băncilor în circuit”, a spus Olteanu, adăugând că există dorinţă din partea Guvernului şi a Ministerului Fondurilor Europene de a implica băncile în acest proces.
Olteanu a mai subliniat că fondurile europene reprezintă „o alternativă de creştere economică” pe termen mediu, într-o perioadă în care „investiţiile private sunt într-o măsură mult mai mică disponibile decât până la izbucnirea crizei”.
Oficialul BNR a opinat că actualul ritm de creştere este „mic pentru procesul de recuperare a decalajelor”, pentru ajungerea la o convergenţa reală şi pentru „posibilitatea de accedere în zona euro”.
Organizatã de Asociaţia Română a Băncilor şi de Lattanzio Group, conferinţa „Fondurile Structurale pentru stimularea dezvoltării. Rolul sistemului bancar în următoarea perioadă de programare 2014-2020” se încadrează în iniţiativa Guvernului de a implica sistemulbancar în atragerea fondurilor europene.