UPDATE Omar Hayssam a fost reţinut şi predat Poliţiei Române
„În dimineaţa zilei de 19 iulie a.c., a fost predat Poliţiei Române domnul Omar Hayssam. Aducerea sub autoritatea instituţiilor statului român pentru a-şi ispăşi pedeapsa cu închisoarea de 20 de ani pentru acte de terorism în cazul celor trei jurnalişti români răpiţi în Irak stabilită de instanţele româneşti este rezultatul unor activităţi complexe desfăşurate timp îndelungat de instituţiile de siguranţă naţională ale statului român„, a declarat purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei, Bogdan Oprea, potrivit unui comunicat dat publicităţii.
Conform sursei citate, preşedintele Traian Băsescu mulţumeste instituţiilor şi ofiţerilor implicaţi în această amplă operaţiune, care, timp de mai bine de 5 ani, au urmărit cu tenacitate să-l aducă în ţară pentru ispăşirea pedepsei pe Omar Hayssam, condamnat pentru terorism în dosarul jurnaliştilor răpiţi în Irak.
Administraţia Prezidenţială precizează că înţelege interesul presei pentru acest subiect şi dorinţa de a cunoaşte detalii legate de operaţiunea de aducere în România a lui Omar Hayssam, dar subliniază că detalii suplimentare nu pot fi făcute publice.
Omar Hayssam, cetăţean sirian născut pe 1 martie 1963, a fost condamnat, în lipsă, la 20 de ani de închisoare pentru implicare în răpirea celor trei jurnalişti români la Bagdad şi la o despăgubire de câte 2 milioane de lire pentru fiecare dintre cei trei jurnalişti cazul acestuia constituind o premieră în România.
Pe 26 aprilie 2006, Hayssam fost eliberat din arest, iar pe 30 iunie a fugit din România la bordul unei nave. Şefii serviciilor de informaţii şi procurorul general al României şi-au dat demisia din cauza scandalului mediatic generat de fuga lui Hayssam.
Cazul lui Omar Hayssam, o premieră în România
Un subiect controversat a fost cel legat de modul în care Omar Hayssam a părăsit România. Preşedintele Traian Băsescu a declarat că acesta a plecat din ţară într-o navă care transporta oi, iar Omar Hayssam a spus că de fapt a plecat din ţară „ca un domn”, prin aeroport, fără probleme.
Hayssam a fost operat de cancer de colon, iar la şedinţa de judecată în urma căreia s-a dispus eliberarea sirianului din motive medicale procurorul a depus concluzii de admitere a cererii acuzatului, iar Curtea de Apel Bucureşti a admis solicitarea.
La 26 aprilie 2006, Hayssam fost eliberat din arest, iar în 30 iunie a fugit din România. Şefii serviciilor de informaţii şi procurorul general al României şi-au dat demisia din cauza scandalului mediatic generat de fuga lui Hayssam.
Preşedintele Traian Băsescu declara, în 9 februarie 2011, la TVR, că Omar Hayssam „este bine-merci” şi nu mai are cancer. Preşedintele preciza că partea română ştie unde se află acesta pentru că este subiect de discuţie cu partea siriană. „Ştim precis şi unde este, şi e bine-mersi, sănătos, nu are nici urme de cancer, nu mai e plin de metastaze, cum era când l-a operat unul din medicii faimoşi ai patriei”, spunea atunci Băsescu.
Tratatul de extrădare între România şi Siria a fost ratificat la jumătatea lui 2012.
Actualul director al SRI, George Maior, declara, în februarie 2013, că Omar Hayssam este încă în detenţie în Siria.
Omar Hayssam este condamnat definitiv la 16 ani de închisoare şi în dosarul privind înşelarea unor firme
Instanţa supremă l-a condamnat definitiv, în noiembrie 2012, pe Omar Hayssam la 16 ani de închisoare în dosarul în care este acuzat că a înşelat patru firme cu 1,6 milioane de euro, de la care a luat în leasing mai multe utilaje, pe care le-a trimis în Siria şi Egipt, la firmele controlate de el.
În 20 septembrie 2005, procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) – Structura Centrală au dispus trimiterea în judecată a lui Omar Hayssam, Omar Mohamad şi Quasim Essa, pentru înşelăciune.
Potrivit procurorilor, Omar Hayssam, în calitate de preşedinte al grupului de firme Manhattan, a iniţiat o grupare infracţională la care au aderat Omar Mohamad şi Quasim Essa, „având drept scop inducerea în eroare a mai multor părţi vătămate, cu ocazia achiziţionării în sistem leasing a mai multor utilaje, scopul final fiind exportarea acestora în Siria si Egipt de către societăţi comerciale controlate de către inculpatul Omar Hayssam, fără achitarea ratelor de leasing”.
Omar Hayssam a produs astfel firmelor de la care a luat în leasing mai multe utilaje un prejudiciu de 1,6 milioane de euro.
În 26 mai 2010, Omar Hayssam şi cei doi asociaţi ai săi, Quasim Essa şi Mohamad Omar, au fost condamnaţi de Tribunalul Bucureşti la 16 şi, respectiv, 14 ani de închisoare în dosarul privind înşelarea mai multor firme de leasing cu capete de tractor Volvo, pe care le-au exportat cu acte false în Siria şi Egipt.
Instanţa a mai dispus atunci plata a 480.760 de euro către Volvo şi 1.114.223 de euro către SC Afin Leasing. Totodată, Tribunalul Bucureşti a pus sechestru asigurator pe bunurile acestora, pentru recuperarea prejudiciului.
Sentinţa a fost atacată la Curtea de Apel Bucureşti, care a menţinut decizia Tribunalului Capitalei. Ulterior, avocaţii celor trei au contestat decizia Curţii de Apel Bucureşti la instanţa supremă, care în 22 noiembrie 2012 a dat o decizie definitivă în acest dosar, menţinând comanările dispuse în cazul celor trei.
Pedeapsa dispusă în cazul lui Omar Hayssam a fost contopită cu cea de 20 de ani primită anterior pentru terorism, urmând să execute pedeapsa cea mai grea, de 20 de ani de închisoare. Sentinţa nu este definitivă, putând fi atacată cu recurs la ICCJ.
Ohanesian: Sunt surprins de aducerea în ţară a lui Hayssam, rămâne de văzut dacă va vorbi
Ovidiu Ohanesian, unul dintre cei trei jurnalişti răpiţi în 2005 la Bagdad, a declarat vineri, pentru MEDIAFAX, că este surprins de aducerea în ţară a lui Omar Hayssam şi că rămâne de văzut dacă acesta va vorbi, pentru că are foarte multe de spus, despre răpiri, „oameni politici mânjiţi”, terorism.
„Este o surpriză neaşteptată, cel puţin pentru mine. Nu credeam că o să-l aducă cineva în viitorul apropiat şi nici chiar în cel îndepărtat. Trebuie să vedem cine l-a adus, pentru că, la fel ca în cazul altor infractori de talie mondială plecaţi în alte ţări, în general ei au cam fost băgaţi pe gât, pentru că noi nu mai vroiam să-i luăm înapoi după ce le-am dat drumul, la fel ca şi în cazul lui Omar Hayssam. Rămâne de văzut dacă acesta va vorbi, pentru că are foarte multe de spus de la evaziune fiscală, oameni politici mânjiţi, terorism, răpiri, până la trafic internaţional cu armament. Sunt foarte multe dosare despre care nimeni nu a mai vorbit după fuga teroristului. În rest, aşteptăm şi vedem ce ne rezervă timpul”, a spus Ovidiu Ohanesian.
IGPR: Hayssam, dus într-un centru de arest, pe baza celor trei mandate de executare a pedepselor
Omar Hayssam a fost dus într-un centru de reţinere şi arest preventiv al Poliţiei Române pe baza celor trei mandate de executare a pedepselor cu închisoare emise pe numele lui, pentru terorism, bancrută frauduloasă şi înşelăciune, a anunţat, vineri, IGPR.
„Omar Hayssam se află în custodia Poliţiei Române. Acesta a fost introdus într-un Centru de Reţinere şi Arest Preventiv al Poliţiei Române pe baza celor trei mandate de executare a pedepsei cu închisoare emise pe numele său”, se arată într-un comunicat de presă al IGPR.
Potrivit sursei citate, Omar Hayssam a fost condamnat, la 29 iunie 2010, de către magistraţii Curţii de Apel Bucureşti, la trei ani de închisoare pentru bancrută frauduloasă.
În 30 octombrie 2012 a fost emis pe numele acestuia, de către Curtea de Apel Oradea, un mandat de executare a pedepsei cu închisoarea prin care a fost condamnat la 20 de ani închisoare pentru acte de terorism.
La 23 noiembrie 2012, Omar Hayssam a fost condamnat de Tribunalul Bucureşti la 16 ani închisoare pentru înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave şi asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni.
Contactaţi de MEDIAFAX, reprezentanţii Ministerului Justiţiei şi Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor au spus că nu ştiu unde a fost dus Omar Hayssam după aducerea acestuia în ţară.
Purtătorul de cuvânt al şefului statului, Bogdan Oprea, a declarat, pentru MEDIAFAX, că Omar Hayssam se află în acest moment în arestul Poliţiei Române, fiind predat poliţiştilor la ora 6.40.
„Omar Hayssam se află în acest moment pe teritoriul României, în arestul Poliţiei. El a fost predat poliţiştilor români la ora 6.40”, a menţionat Oprea.
Omar Hayssam a fost reţinut în 5 aprilie 2005 şi, deşi Preşedinţia anunţa atunci că este acuzat de implicare în răpirea jurnaliştilor Marie Jeanne Ion, Sorin Mişcoci şi Ovidiu Ohanesian, la Bagdad, el a fost arestat preventiv pentru infracţiuni economice, într-un alt dosar.
La aproape un an şi o lună de la plasarea lui în arest, instanţa a acceptat să îl elibereze, din motive medicale, la propunerea procurorului Ciprian Nastasiu, cel care ceruse şi arestarea sirianului.
În 30 iunie 2006, Hayssam a fugit din România la bordul unei nave. Fuga acestuia a determinat revocarea din funcţii a şefilor de servicii de informaţii române, dar şi a procurorului general al României Ilie Botoş.
Omar Hayssam a fost dat în urmărire generală la nivel naţional şi internaţional, în baza unui mandat de arestare preventivă emis în lipsă de către Curtea de Apel Bucureşti, în iulie 2006.
În 2008, Omar Hayssam a fost condamnat, în lipsă, la 20 de ani de închisoare pentru implicare în răpirea celor trei jurnalişti, cazul acestuia constituind o premieră în România.
Preşedintele Traian Băsescu declara, în 9 februarie 2011, la TVR, că Omar Hayssam „este bine-merci” şi nu mai are cancer. Preşedintele preciza că partea română ştie unde se află acesta, pentru că este subiect de discuţie cu partea siriană. „Ştim precis şi unde este, şi e bine-mersi, sănătos, nu are nici urme de cancer, nu mai e plin de metastaze, cum era când l-a operat unul din medicii faimoşi ai patriei”, spunea atunci Băsescu.
Comisia de expertiză medico-legală consemna, în raportul transmis în 2006, în cazul cererii de eliberare din arest a lui Hayssam, că tratamentul pentru Omar Hayssam nu poate fi realizat în reţeaua penitenciarelor, ci doar în unităţi oncologice aparţinând Ministerului Sănătăţii.
Medicul care a reprezentat ANP în comisia Institutului Naţional de Medicină Legală şi a semnat raportul de expertiză referitor la Omar Hayssam, George Enculesei, susţinea însă în faţa instanţei Curţii de Apel Bucureşti că starea de sănătate a acestuia este bună şi că îşi menţine părerea că sirianul poate fi tratat în reţeaua medicală a penitenciarelor.
George Enculesei – medicul reprezentant al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor (ANP) în comisia INML – a semnat raportul oficial al expertizei medico-legale, emis la cererea Curţii de Apel Bucureşti, alături de o comisie de nouă medici, printre care prof. dr. Irinel Popescu, prof. dr. I. Bălănescu, prof. dr. Rodica Anghel şi prof. dr. Dan Mircea Cheţa.
Ungureanu: Cazul Hayssam, exemplar pentru cum clasa politică a fost complice la devalizarea industriei
Fostul ministru de Externe Mihai Răzvan Ungureanu a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, comentând reţinerea lui Omar Hayssam, că acest caz e exemplar pentru modul în care clasa politică a devenit complice la devalizarea industriei, menţionând că Justiţia funcţionează şi că este mândru de cei din SIE.
Potrivit acestuia, cazul Hayssam este „exemplar” pentru felul în care o parte a clasei politice a devenit complice, alături de oameni de afaceri de acest gen, la devalizarea economiei româneşti.
„Cazul lui Hayssam este exemplar pentru felul în care o parte a clasei politice româneşti a devenit complice alături de pseudo afacerişti gen Omar Hayssam, la devalizarea, la părăginirea industriei României. E timpul să facem un inventar al acestor lucruri: a modului cum au fost privatizate anumite societăţi, a felului cum au fost demontate şi vândute bucată cu bucată”, a afirmat Mihai Răzvan Ungureanu.
El a subliniat că aducerea în ţară a lui Omar Hayssam certifică că justiţia în România funcţionează .
„În primul rând, faptul că s-a întâmplat acest lucru certifică că justiţia în România funcţionează şi nu există faptă împotriva legii care să nu fie pedepsită. Finalul este în conformitate cu decizia justiţiei, acest lucru arată că statul român este puternic şi instituţiile urmăresc şi îşi îndeplinesc atribuţiile”, a precizat Mihai Ungureanu.
El a spus că a reţinut felicitările aduse de preşedinte Serviciilor.
„Acest lucru mă face mândru de eforturile pe care foştii mei colaboratori îl fac în îndeplinirea atribuţiilor de serviciu”, a adăugat Ungureanu.