Consiliul TRIPS (acordul privind aspectele drepturilor de proprietate intelectuală legate de comerţ) s-a reunit miercuri şi joi pentru a discuta această chestiune considerată de unii crucială pentru creşterea producţiei şi combaterea inegalităţii accesului la vaccinuri, dar şi un risc pentru modelul economic al industriei farmaceutice de alţii.
Întrucât OMC funcţionează prin consens, nu poate exista un acord până când nu sunt de acord toate cele 164 de state membre.
Unii membri au subliniat, de asemenea, riscul unui eşec „dacă delegaţiile nu fac un compromis serios”, adăugând că, dimpotrivă, un succes pe această temă la nivel ministerial „nu doar ar transmite un mesaj puternic de solidaritate, dar ar dovedi, de asemenea, că OMC are capacitatea de a răspunde unei crize globale majore”.
Ambasadorul Norvegiei la OMC, Dagfinn Sorli, a recunoscut că Consiliul TRIPS pe care îl prezidează „nu este încă în măsură să convină asupra unei concluzii concrete şi pozitive în această etapă”. El a anunţat „că va continua să consulte membrii cu privire la modul de a avansa spre un consens” înaintea reuniunii ministeriale care se va desfăşura în perioada 30 noiembrie – 3 decembrie la Geneva.
Noi consultări sunt programate pentru 26 octombrie.
Consiliul general, organul decizional al OMC în perioada dintre reuniunile ministeriale, urmează să se întrunească pe 22 şi 23 noiembrie şi să examineze dosarul.
În ultimul an, OMC s-a confruntat cu solicitări din partea Indiei şi a Africii de Sud pentru o eliminare temporară a protejării proprietăţii intelectuale cu scopul de a stimula producţia în ţările în curs de dezvoltare şi a remedia inegalităţile flagrante ale accesului la vaccinuri. OMS a susţinut iniţiativa, la fel ca multe alte ţări şi ONG-uri.
Această idee este întâmpinată cu o opoziţie acerbă din partea giganţilor farmaceutici, în special în numele efortului financiar depus în domeniul cercetării. În opinia acestora, brevetele nu reprezintă obstacolul major în calea creşterii producţiei de vaccinuri. Ei se tem că o astfel de măsură va ajunge să dăuneze capacităţii de inovare.
Uniunea Europeană este în favoarea utilizării licenţelor obligatorii care permit ţărilor să producă medicamente sau vaccinuri în caz de urgenţă sanitară prin negocierea drepturilor cu companiile care deţin brevetele. Un proces considerat prea lung de criticii săi, în contextul în care pandemia a ucis cel puţin 4,9 milioane de persoane, iar rata de vaccinare în ţările bogate este în medie de 30 de ori mai mare decât în cele sărace.