Hotărârea se referă la o interdicţie impusă de Rusia la începutul anului 2014 din cauza unui număr limitat de cazuri de pestă porcină africană (PPA) în zone din UE apropiate de graniţa cu Belarusul.
Potrivit Comisiei Europene, OMC a recunoscut că refuzul Rusiei de a accepta importurile de anumite produse din UE şi de a adapta în consecinţă certificatele de import UE – Rusia constituie o interdicţie a importurilor din întreaga UE. Aceasta măsură nu se bazează pe standardele internaţionale relevante şi încalcă normele Acordului OMC privind aplicarea măsurilor sanitare şi fitosanitare (Acordul SPS). De asemenea, Comisia OMC a criticat în acelaşi mod şi interdicţiile individuale impuse de Rusia asupra importurilor din Polonia, Lituania şi Estonia.
Potrivit Executivului comunitar, hotărârea OMC confirmă faptul că măsurile luate de Rusia împotriva UE nu prea au de-a face cu nişte riscuri sanitare sau de sănătate reale. Produsele UE sunt sigure şi deci nu este necesar pentru nicio ţară să menţină restricţii nejustificate asupra importurilor.
Cu toate acestea, în cazul majorităţii produselor cuprinse în această cauză, schimburile comerciale continuă să fie restricţionate de o interdicţie motivată politic, impusă de Rusia asupra produselor agricole şi alimentare din UE în luna august 2014. Totuşi, constatările comisiei sunt de importanţă sistemică, deoarece amintesc Rusiei că are obligaţii internaţionale care nu pot fi ignorate în mod arbitrar.
Raportul comisiei OMC poate fi contestat în termen de 60 de zile. Dacă nu se prezintă niciun recurs în termenul indicat, raportul va fi adoptat, iar Rusia va fi obligată să respecte recomandarea.