În octombrie, OMC şi-a înrăutăţit previziunile pentru 2023, arătând că volumul comerţului mondial de marfă urma să crească cu doar 0,8%, dar că se aştepta în schimb la o revenire de 3,3% în 2024. Dar acum organizaţia crede că avansul din acest an este ameninţat de tensiunile geopolitice, cum ar fi cele care afectează Canalul Suez, scrie Agerpres.
Atacurile houthi asupra navelor din Marea Roşie au forţat marile companii de shipping să evite Canalul Suez, cea mai rapidă rută maritimă între Asia şi Europa, pe unde trece aproximativ 12% din traficul maritim mondial. Giganţii shipping-ului Maersk şi Hapag-Lloyd au decis să îşi trimită navele pe rute mai lungi şi mai scumpe, în jurul Capul Bunei Speranţe. Această rută adaugă 10 zile la durata unei călătorii între Asia şi Nordul Europei precum şi un milion de dolari în plus la consumul de carburant.
Atât prognozele din 2023 cât şi din 2024 par acum „mult prea optimiste”, avertizează Ralph Ossa. Organizaţia Mondială a Comerţului va publica în aproximativ două luni estimările actualizate privind evoluţia comerţului mondial.
În primele trei trimestre din 2023, comerţului mondial a înregistrat un declin anual de 1,4%, deşi ultimul trimestru pare ceva mai solid. „La acest moment, creşterea din 2023 pare că va fi sub 0,8%. Dacă va fi pozitivă sau negativă, nu ştiu”, a declarat economistul şef al OMC
Europa a avut o evoluţie sub aşteptări iar redresarea Chinei în urma pandemiei nu a fost atât de solidă cum se estima.
Schimburile de mărfuri internaţionale au crescut în fiecare an în ultimul deceniu, exceptând 2020, cea mai dificilă perioadă din timpul pandemiei.
O serie de organizaţii internaţionale au revizuit în scădere estimările privind PIB-ul în acest an, ceea ce va afecta şi previziunile OMC. Totuşi, comerţului mondial în 2024 ar trebui să fie mai solid decât în 2023, a subliniat Ossa.
Acesta a adăugat: „Da, avem toate aceste turbulenţe cu care se confruntă comerţului internaţional … dar nu trebuie să uităm imaginea în ansamblu, atât economia globală în general cât şi comerţul mondial în particular au fost incredibil de reziliente”.
Oficialul a scos în evidenţa expansiunea continuă a comerţului cu servicii, care a crescut cu 9% în primul semestru din 2023, în urma unui avans semnificativ al serviciilor livrate digital.
Ossa a explicat că, după şocul iniţial la adresa lanţurilor de aprovizionare de pe urma perturbărilor din Canalul Suez, cel mai probabil impact va fi reprezentat de preţuri mai ridicate pentru consumatori, în urma majorării costurilor de transport.
Impactul inflaţiei se va resimţi în Europa dacă perturbările continuă, dar nu la un nivel ridicat, a explicat Ossa.