OMC: restricţiile comerciale din G20 ar putea afecta locurile de muncă, creşterea economică şi preţurile de consum

Economica.net
22 11. 2018
omc_89707800

Sunt cele mai semnificative restricţii din 2012, când OMC a început monitorizarea comerţului în G20 (grupul ţărilor bogate şi al principalelor economii emergente).

„Datele ar trebui să reprezinte un motiv serios de îngrijorare pentru guvernele din G20 şi pentru întreaga comunitate internaţională. O escaladare suplimentară rămâne o ameninţare reală. Dacă tendinţa actuală continuă, riscurile economice vor spori, cu potenţiale efecte asupra locurilor de muncă, a creşterii economice şi a preţurilor de consum pe plan global”, a afirmat Roberto Azevedo, directorul general al Organizaţiei Mondiale a Comerţului.

Acesta a adăugat că OMC face tot posibilul pentru a ajuta la dezamorsarea tensiunilor comerciale dar sunt necesare soluţii politice şi sprijinul ţărilor din G20, ai căror lideri se întâlnesc săptămâna viitoare în Argentina.

„Proliferarea acţiunilor comerciale restrictive şi incertitudinile create de astfel de acţiuni ar putea afecta redresarea economiei. O escaladare suplimentară va spori riscurile la adresa comerţului mondial”, avertizează Organizaţia Mondială a Comerţului.

Tensiunile comerciale globale au escaladat în ultimele luni, SUA impunând tarife vamale pentru importurile de aluminiu şi oţel, precum şi tarife vamale pentru importuri de produse din China în valoare de 250 miliarde de dolari. În replică, China şi Uniunea Europeană au impus tarife similare pentru o serie de produse americane. Analiştii OMC subliniază că, deşi până acum aceste tarife au avut efecte directe reduse, incertitudinea pe care au generat-o este posibil să fi condus deja la diminuarea investiţiilor.

Economiştii Organizaţiei Mondiale a Comerţului au calculat că „un eşec complet al cooperării comerciale internaţionale va duce la o creştere semnificativă a tarifelor vamale, ar tăia în medie 1,9% din economia mondială şi ar reduce volumul comerţului global cu 17%”.

Conform calculelor Fondului Monetar Internaţional, atât SUA, cât şi China, suferă din cauza disputei comerciale: tarifele vamale anunţate la bunuri în valoare de 360 de miliarde de dolari, precum şi cele pentru maşini şi componente auto vor tăia 0,9% din PIB-ul SUA şi 0,6% din cel al Chinei.

Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) este o instituţie internaţională care stabileşte reguli globale de comerţ între statele membre. România este membru fondator al OMC, instituţie creată în 1995 în urma finalizării rundei Uruguay de negocieri comerciale multilaterale (1986-1994). Obiectivul general al organizaţiei este să se asigure că schimburile comerciale internaţionale se desfăşoară fluent, liber, corect şi predictibil.

OMC reprezintă continuatorul Acordului General pentru Tarife şi Comerţ (GATT), încheiat la Geneva în 1947. România a devenit membru GATT în 1971.