OMC şi-a dat aprobarea finală pentru ca UE să introducă tarife vamale suplimentare pentru produse americane

Economica.net
26 10. 2020
21df44b43f8f_84856500

OMC a aprobat acest drept de arbitraj acordat UE, al treilea cel mai mare din istoria OMC, cu prilejul unei reuniuni a organismului de soluţionare a disputelor care a avut loc la sediul OMC de la Geneva.

„Statele membre ale OMC au aprobat cererea de autorizare a Uniunii Europene pentru a impune măsuri de răspuns împotriva SUA, în cadrul dosarului privind ajutoarele acordate Boeing”, a anunţat un responsabil al OMC.

În aşteptarea autorizării, Europa a pregătit deja o lungă listă de produse americane care ar putea fi vizate de noile tarife, listă care include avioane, vinuri, băuturi spirtoase, tractoare, peşte congelat şi suc de portocale congelat. Cu toate acestea, o serie de oficiali de la Bruxelles au declarat că noile tarife nu vor fi introduse decât după alegerile prezidenţiale americane din 3 noiembrie.

În replică, oficialii americani au declarat că regretă decizia Uniunii Europene de a impune tarife vamale suplimentare pentru subvenţiile acordate Boeing, adăugând că preferă o „soluţie negociată” cu blocul comunitar în dosarul subvenţiilor acordate producătorilor de avioane Boeing şi Airbus.

Decizia de luni, în beneficiul UE, vine la aproximativ un an după ce OMC a acordat SUA dreptul de a impune tarife vamale suplimentare pentru produse europene în valoare de 7,5 miliarde de dolari, din cauza subvenţiilor ilegale acordate de Uniunea Europeană grupului aeronautic Airbus.

Potrivit unor surse citate de Reuters, Statele Unite s-au oferit să pună capăt unei dispute de durată cu Uniunea Europeană, pe tema subvenţiilor acordate producătorilor de avioane Boeing şi Airbus, şi totodată să elimine tarifele vamale suplimentare impuse pentru vinul, whisky-ul şi alte produse europene, dacă Airbus va rambursa guvernelor europene subvenţiile în valoare de miliarde de dolari.

Analiştii sunt de părere că ambele părţi încearcă să îşi întărească poziţiile înaintea unor viitoare negocieri. Ambele părţi au cerut organizarea de negocieri şi au acuzat cealaltă parte că refuză să se angajeze serios în negocieri.