OMC şi-a redus estimările privind creşterea comerţului mondial în 2015 şi 2016

Economica.net
14 04. 2015
harta_lumii_5665933934567_22990900

Economiştii de la OMC estimează că în acest an comerţul mondial va înregistra o creştere de 3,3%, urmată de un avans de 4% în 2016, în ambele cazuri fiind vorba de un avans mai mic decât cel preconizat anterior. În prima fază OMC miza în 2015 pe o creştere a comerţului mondial de 5%, însă această prognoză a fost revizuită la 4% în luna septembrie a anului trecut, scrie Agerpres.

De asemenea, OMC informează că, potrivit estimărilor sale preliminare, în 2014 comerţul mondial a înregistrat o creştere de doar 2,8%, sub prognoza de 3,1% din luna septembrie. De altfel, anul trecut a fost al treilea an consecutiv în care comerţul mondial a înregistrat un avans mai mic de 3%.

‘Creşterea comerţului a fost dezamăgitoare în ultimii ani în mare parte din cauza unei creşteri modeste a PIB-ului mondial după criza financiară. În perioada următoare, ne aşteptăm ca schimburile comerciale să îşi continue revenirea lentă, însă în condiţiile unei creşteri economice în continuare fragilă cumulată cu tensiunile geopolitice, acest trend ar putea fi rapid inversat’, a declarat directorul general al OMC, Roberto Azevedo.

Schimburile comerciale sunt un indicator al stării de sănătate a economiei mondiale. Roberto Azevedo a precizat că estimările OMC pentru 2015 sunt bazate pe ipoteza potrivit căreia PIB-ul mondial va înregistra un avans de aproape 3% în timp ce prognoza pe 2016 depinde de o creştere de peste trei procente. Organizaţia Mondială a Comerţului precizează că cifrele sale au la bază estimările privind creşterea economiei mondiale furnizate de alte organizaţii precum Fondul Monetar Internaţional, care va da marţi publicităţii noile sale prognoze privind evoluţia economiei mondiale. Economistul şef al OMC, Robert Koopman, a precizat că noile cifre ale FMI ‘vor fi similare’ şi nu vor afecta prognozele OMC.

În 2012 şi 2013 schimburile comerciale mondiale au înregistrat o creştere de doar 2,2%, situându-se sub media de 5,1% înregistrată după 1990.