Conform noilor estimări ale OMC, comerţul mondial ar urma să încetinească la 2,6% în acest an, după un avans de 3% în 2018, urmând să revină la o creştere de 3% în 2020. Comparativ, în luna septembrie a anului trecut, OMC prognoza o creştere a comerţului mondial de 3,9% în 2018 şi un avans de 3,7% în 2019.
Revizuirea prognozelor pentru 2019 reprezintă al doilea an consecutiv în care OMC şi-a înrăutăţit estimările şi se adaugă unor viziuni similare din partea Băncii Mondiale şi Fondului Monetar Internaţional.
„Faptul că nu avem veşti grozave astăzi nu ar trebui să fie o surpriză pentru nimeni care a citit ziarele în ultimele 12 luni. În condiţiile în care tensiunile comerciale sunt mari, nimeni nu ar trebui să fie surprins de aceste estimări”, a declarat directorul general al OMC, Roberto Azevedo.
În raportul său anual, ONC şi-a reluat avertismentele cu privire la ameninţările sistemice care ar putea continua să perturbe economia mondială, în special tarifele impuse reciproc de China şi SUA. Întrebat cine va fi câştigătorul în războiul comercial dintre primele două economii ale lumii, Azevedo a spus ” vor fi mulţi pierzători”, concluzionând că este „din ce în ce mai urgent” ca aceste tensiuni să fie rezolvate.
La rândul său, economistul şef al OMC, Robert Koopman, a avertizat că situaţia ar putea să se înrăutăţească dacă preşedintele SUA, Donald Trump va impune tarife vamale mai mari asupra importurilor deautomobile. „Comerţul SUA-China este echivalent cu aproximativ 3% din comerţul mondial. Comerţul cu automobile este aproximativ 8% din comerţul mondial. Astfel încât vă puteţi imagina că impactul tarifelor impuse automobilelor va fi mai mare decât impactul războiului comercial dintre SUA şi China”, a spus Robert Koopman.
OMC nu a făcut prognoze concrete cu privire la impactul Brexitului, însă Koopman a spus că în cel mai pesimist scenariu ar putea să reducă ritmul de creştere al comerţului mondial în 2019 până la limita de jos a intervalului de prognoză al OMC, care este unul cuprins între 1,3% şi 4%. „Propriile noastre analize sugerează că un Brexit dur sau fără acord ar şterge 7,6% din Produsul Intern Brut al Marii Britanii. Acesta ar fi un număr mare care ar forţa estimările noastre spre partea de jos intervalului”, a spus Koopman.
Acest apel al OMC intervine într-un moment în care Beijingul şi Washingtonul întârzie să pună capăt războiului comercial declanşat anul trecut. Conflictul vamal s-a materializat prin tarife vamale punitive reciproce impuse pentru mărfuri în valoare de sute de miliarde de dolari.