Omdia: Agricultura conectată de 5G, potențial imens de dezvoltare în România. 70.000 noi locuri de muncă, create în 2030

26 05. 2021
IoT-in-Agriculture

Potrivit Omdia, până în 2030 cele trei domenii menţionate mai sus vor avea un aport de 33 de miliarde de dolari în producția brută, reprezentând aproape 4% din vânzările totale ale României din acel an.

Agricultura este doar unul dintre sectoarele abordate în studiul care şi-a propus să analizeze impactul socio-economic pe care tehnologia 5G îl va avea până în 2030 în cinci state europene, respectiv: Franța, Spania, Belgia, Polonia și România.

Studiul analizează reţeaua 5G din punct de vedere al vânzărilor activate, creeare de noi locuri de muncă și emisiile de gaze cu efect de seră care pot fi evitate în aceste cinci state.

„Reţeaua 5G este deja capabilă să furnizeze viteze de aproximativ de trei până la patru ori peste viteza 4G (…) Împreună cu potențialul dat de Internetul Lucrurilor (IoT), de inteligența artificială și edge computing, 5G este pregătit să fie o forță motrice puternică în transformarea digitală și a competitivității în afaceri. 5G deschide o lume de posibilități pentru actorii din domeniul economic, industrial, transporturi, construcții, sănătate, urbanizare și domenii agricole”, spune Michaël Trabbia, Chief Technology and Innovation Officer, Orange.

Aşa cum actuala reţea 4G a dus la apariţia unor noi industrii, cum ar fi de exemplu cea de ride-sharing, la fel şi reţeaua 5G va duce la creeare de noi companii, servicii şi locuri de muncă.

Până în 2030, potrivit previziunilor Omdia, vânzările activate de 5G vor reprezenta aproximativ 3,3% din veniturile din producția brută (vânzările totale) din Belgia, Franța, Polonia, România și Spania. Aceasta se va ridica la 407 miliarde de euro în total: Franța va reprezenta aproape jumătate din total, urmată de Spania (un sfert), Polonia (13%), Belgia (10%) și România (5%).

În România, implementarea 5G va duce la vânzări asociate de 20 miliarde de euro, la crearea a 69.000 de locuri noi de muncă şi la salvarea a 2 megatone de emisii cu efect de seră.

Agricultura este un domeniu în care Omdia consideră că există potențial de dezvoltare a cazurilor de utilizare a 5G în România.

De altfel, în Strategia 5G din 2019 a ANCOM, agricultura este identificată ca fiind unul dintre cele șapte domenii cheie de utilizare în România. Celelalte sunt Industria 4.0, automobilele conectate și autonome, transport și logistică, energie, servicii de utilitate publică și sănătatea.

„Deși industria prelucrătoare va fi sectorul dominant al economiei românești în 2030, reprezentând 27% din producția brută, majoritatea industriilor din țară, inclusiv agricultura, vor contribui cu 2-5% la producția brută”, se arată în analiză.

După cum subliniază şi ANCOM, în condițiile în care aproximativ 30% din populație este angajată în agricultură, iar productivitatea muncii este scăzută în acest sector, creșterea productivității agricole este o prioritate strategică.

ANCOM consideră că 5G poate oferi infrastructura necesară pentru a dezvolta agricultura de precizie și identifică șase posibile domenii de aplicare:
Echipamente agricole conectate
Irigații inteligente
Monitorizarea culturilor
Senzori de sol
Direcționarea și monitorizarea animalelor
Sisteme de aeronave fără pilot (drone)

Având în vedere importanța strategică a agriculturii în România și opiniile existente cu privire la potențialele beneficii ale 5G pentru sector, potențialele cazuri de utilizare a 5G în agricultură sunt elaborate mai jos:

IoT este relevant atât pentru culturile arabile, cât și pentru creșterea animalelor

Există o gamă largă de cazuri de utilizare a IoT în agricultură, inclusiv monitorizarea animalelor, gestionarea rezervoarelor (tanks), a tractoarelor și a combinelor, monitorizarea condițiilor solului, cum ar fi umiditatea și compoziția chimică. Senzorii conectați îi pot ajuta pe fermieri să decidă cu privire la momentul optim pentru însămânțare, dar și pentru recoltare, precum și cu privire la tipul și cantitatea potrivită de îngrășăminte sau pesticide care trebuie utilizate. Datele provenite de la senzorii IoT ajută la respectarea noilor reglementări de mediu și le permite fermierilor să identifice problemele de sănătate care le afectează animalele.

Producători importanți de vehicule agricole, cum ar fi John Deere și Caterpillar, au o tradiție îndelungată în ceea ce privește integrarea conectivității celulare pentru cazuri de utilizare a telematicii, cum ar fi monitorizarea și controlul stării de sănătate a mașinilor. În prezent, 4G are o poziție puternică în acest spațiu, iar acest lucru va deschide calea pentru adoptarea viitoare a 5G pe măsură ce rețelele sunt implementate și cazurile de utilizare devin mai avansate.

Chiar dacă şi în prezent se folosesc senzori pentru a măsura diverşi indicatori, apariția 5G va crește precizia și viteza dispozitivelor IoT. Acest lucru va ajuta la producție, precum și la gestionarea costurilor și va exista, de asemenea, o reducere a deșeurilor. Tehnologia 5G le va oferi fermierilor date în timp real despre apă, mișcările de animale, alerte de întreținere, prețurile de pe piață, utilizarea energiei și tot ceea ce ține de agricultură.

Impactul economic: vânzările activate prin 5G vor ajunge la 20 miliarde de euro până în 2030
Dimensiunea industriei de producție din România, împreună cu impactul mai multor cazuri de utilizare 5G relevante, va reprezenta aproximativ 28% din vânzările activate prin 5G din România, care se vor ridica la 20 de miliarde de euro până în 2030.

Autorii studiului spun că, până în 2030, sectorul construcțiilor din România va avea o pondere mai mare atât în vânzările potenţate de 5G activat (9%), cât și în producția brută/vânzările totale faţă de celelalte țări din acest studiu. Aici, 5G are un rol potențial de jucat în mai multe moduri, inclusiv în furnizarea de conectivitate pentru utilajele de mare valoare și monitorizarea de la distanță a activelor.

Impactul asupra ocupării forței de muncă
Omdia estimează că în România vor fi 8,2 milioane de persoane angajate în 2030, dintre care 69.000 de locuri de muncă create ca urmare a apariţiei 5G, adică 0,8% din forța de muncă națională și 0,4% din populație. Aceste locuri de muncă vor fi răspândite într-o gamă largă de sectoare industriale, cel mai mare volum de locuri de muncă generate de 5G fiind creat în domeniul informațiilor și comunicațiilor și în cel financiar și al asigurărilor.

Serviciile publice și apărarea se situează doar pe locul al treilea în ceea ce privește amploarea locurilor de muncă aduse de noua tehnologie 5G, sectorul financiar și al asigurărilor având o pondere mai mare decât în alte domenii. Agricultura, silvicultura și pescuitul reprezintă în special aproape 9% din locurile de muncă generate de 5G, în parte ca urmare a faptului că acest sector reprezintă un nivel de ocupare a forței de muncă mult mai ridicat decât în alte țări.

Nu toate efectele 5G în agricultură vor fi pozitive – agricultura inteligentă va duce la pierderea unor locuri de muncă -, dar Omdia consideră că vor fi create noile domenii de aplicare precum banda largă wireless îmbunătățită în exterior și interior, dar și automatizarea industrială vor duce la creearea de noi locuri de muncă, cu un efect pozitiv net în ansamblu.

„Noile utilizări și beneficii ale tehnologiei digitale susținute de 5G vor contribui, de asemenea, la crearea unor noi tipuri de de locuri de muncă, „augmentarea lucrătorilor”, este un exemplu de acest lucru. În sens general, domeniile care până acum erau neafectate de tehnologia digitală, domeniile „blue-collar” sau „manuale”, de exemplu (tehnicieni, lucrători în depozite, muncitori), vor cunoaște, de asemenea, o îmbunătățire a condițiilor de muncă și de securitate”, adaugă Michaël Trabbia.

Celălalt sector care contribuie cel mai semnificativ la ocuparea globală a forței de muncă, construcțiile, are o pondere, de asemenea, mai mare în România decât în piețe precum Franța și Spania.

Desigur, aceste beneficii nu sunt garantate. Guvernele trebuie să susțină lansarea reţelei 5G, iar furnizorii de servicii de comunicații trebuie să investească masiv în noile rețele și servicii 5G, iar valoarea acestor noi servicii 5G trebuie să fie suficient de convingătoare pentru ca majoritatea organizațiilor și persoanelor să le adopte.

Prognoza până în 2030 este adecvată pentru a evalua impactul 5G, deoarece acest interval de timp va permite ca cazurile de utilizare 5G mai noi și mai avansate, inclusiv cele care susțin serviciile critice, să fie implementate pe scară largă. Cu toate acestea, un termen de prognoză de zece ani înseamnă, de asemenea, că cercetarea este supusă unui nivel foarte ridicat de incertitudine, care poate creşte anual pe parcursul perioadei de prognoză.

Omdia face parte din Informa Tech, o companie de servicii de informare B2B care deservește sectoarele tehnologiei, media, și sectorul telecomunicațiilor. Grupul Informa este cotat la Bursa de Valori din Londra.

CITEŞTE ŞI: