”Avem anumite sectoare de business în care ne simțim mai confortabil să lucrăm, implicit să finanțăm. Este vorba de agricustură, sănătate, energie din surse regenerabile, dar la proiectele de infrastructură mari este mult mai dificil. Și de ele avem nevoie acum”, spune Omer Tetik.
Președintele Băncii Transilvania își amintește cum BERD i-a arătat de curând un parteneriaat public privat pentru finanțarea unui proiect de infrastructură realizat în Grecia. Chiar dacă a fost uimit și ”sedus” de acel proiect, Tetik atrage atenția că ”doar două-trei bănci nu sunt suficiente pentru a finanța un proiect de o asemenea anvergură”.
Fiind un bancher optimist din fire, Omer Tetik este de principiu că intermedierea financiară în România poate fi crescută, iar crearea ”unui fond al întreprinzătorilor care să crească și să extindă afacerile în România ar fi un pas înainte în creșterea intermedierii financiare.
”Intermedierea financiară s-a dezvoltat în ultima vreme. Grație fondurilor europene și a programelor guvernamentale există mai multe posibilități de dezvoltare a IMM-urilor acum. Dar nu trebuie să exagerăm”, spune Omer Tetik amintindu-și că în luna februarie a acestui an nicio microîntreprindere nu voia să ia credit pentru că aștepta aprobarea proiectului IMM Invest.
Tocmai de aceea, președintele Băncii Transilvania consideră că trebuie să se așeze la masă și firmele, și statul, și băncile, pentru a găsi o soluție prin care să fie crescută intermedierea financiară. Tot el spune că acum, economia funcționează în mare parte pe baza creditului comercial, care este un multiplu al PIB. Dar s-ar putea ca și intermedierea financiară și corelarea dintre ea și creditul comerciale să fie un mai bun multiplicator pentru PIB. Deocamdată, nu știm.
Grupul Banca Transilvania a anunțat vineri că a obținut un profit net consolidat de 1,1324 de miliarde de lei (+35% față de primul trimestru din 2023), din care cel al băncii este de 913,2 milioane de lei (+35% față de primul trimestru din 2023).
Activele grupului au ajuns la aproximativ 176 de miliarde de lei, iar nivelul creditelor nete, la 77,1 miliarde de lei.