Omicron se răspândeşte în toată lumea. Unde au fost cazuri de infectare cu noua tulpină Coronavirus
Cinci state americane au depistat până în prezent cazuri de infectare cu varianta Omicron a coronavirusului, la un număr de zece pacienţi, cei mai mulţi, cinci, în New York, transmite vineri Reuters.
În California, Colorado şi Minnesota este vorba despre pacienţi care fuseseră vaccinaţi complet şi care au dezvoltat simptome uşoare, în timp ce cazul din Hawaii este al unei persoane nevaccinate, care prezintă simptome moderate.
Guvernatoarea statului New York, Kathy Hochul, a anunţat joi, într-o conferinţă de presă, că în acest stat au fost confirmate cinci cazuri, unul dintre ele la o femeie de 67 de ani care prezintă simptome uşoare – dureri de cap şi tuse.
Femeia a revenit recent din Africa de Sud şi, după un prim test negativ pe 25 noiembrie, a fost testată pozitiv marţi, iar rezultatul a fost trimis spre analiză suplimentară într-un laborator. Pacienta avea ‘un oarecare istoric de vaccinare’, dar nu este clar deocamdată dacă primise una sau două doze, a arătat guvernatoarea.
Ceilalţi patru pacienţi sunt locuitori ai New York-ului, dar despre ei încă nu sunt disponibile alte informaţii, a menţionat ea, subliniind că ‘nu există motive de alarmă’.
Pacientul din Minnesota este primul caz cunoscut de transmitere comunitară a variantei Omicron pe teritoriul SUA. Bărbatul, care era vaccinat complet, a călătorit recent la New York, unde a participat la o conferinţă.
Şi statul Hawaii a confirmat joi un caz de transmitere comunitară. Persoana infectată, fără istoric de călătorie, avusese anterior COVID-19, a indicat Departamentul Sănătăţii.
La rândul lor, autorităţile sanitare din Colorado au anunţat joi că varianta Omicron a fost depistată la o femeie care revenise recent dintr-o călătorie în sudul Africii.
California raportase miercuri primul caz de infectare cu noua variantă a coronavirusului, la o persoană complet vaccinată care călătorise în Africa de Sud. Comitatul Los Angeles a confirmat joi al doilea caz din California de infectare cu Omicron.
În opinia dr. Leana Wen, profesor de sănătate publică la Universitatea George Washington şi fost comisar pentru sănătate la Baltimore, este doar o chestiune timp până la depistarea mai multor cazuri de Omicron în Statele Unite.
Cazul din Minnesota ‘înseamnă că există transmitere în Statele Unite. Vor urma mult mai multe cazuri’, a avertizat ea pe Twitter.
Oamenii de ştiinţă investighează dacă Omicron, calificată de OMS drept ‘variantă de îngrijorare’, este mai transmisibilă decât Delta, prevalentă în acest moment, şi dacă provoacă forme mai severe de boală. Ei studiază de asemenea dacă vaccinurile actuale rămân eficiente împotriva Omicron.
Pentru combatarea răspândirii variantei Omicron, preşedintele Joe Biden a anunţat joi noi cerinţe de testare pentru călătorii străini şi a promis că în săptămânile următoare americanii vor avea acces rapid şi gratuit la testarea la domiciliu.
În jur de 196 milioane de americani, adică 60% din populaţia totală, sunt vaccinaţi complet împotriva COVID-19, una din cele mai scăzute rate în rândul ţărilor bogate. Peste 786.000 de persoane au decedat în SUA după infectarea cu coronavirus, dintre care 37.000 numai în luna noiembrie.
Coreea de Sud înăspreşte măsurile antiepidemice după confirmarea a şase cazuri de infectare cu noua variantă
Coreea de Sud a anunţat vineri că extinde utilizarea paşaportului de vaccinare în spaţii publice precum restaurante şi săli de cinema, şi coboară limita de participare la reuniuni private, pe fondul unei creşteri a numărului de contaminări cu coronavirus şi al primelor şase cazuri confirmate de infectare cu varianta Omicron, transmite Reuters.
De asemenea, autorităţile au ridicat vineri regula exceptării de la carantină a călătorilor complet vaccinaţi care intră în ţară, impunând intrarea în izolare timp de zece zile a tuturor pasagerilor.
Persoanele care vor să aibă acces în 14 categorii de locuri publice, printre care cele din industriile ospitalităţii şi divertismentului, vor trebui să facă dovada vaccinării sau a unui test negativ la coronavirus, a afirmat prim-ministrul Kim Boo-kyum, într-o şedinţă a grupului de răspuns la epidemie, prezentând planul de reducere a riscului de transmitere comunitară.
Populaţia va avea la dispoziţie o săptămână pentru a se obişnui cu noile reguli.
Deşi până acum oamenilor li se cerea să prezinte paşaportul de vaccinare în spaţii cu risc ridicat, precum săli de sport, saune şi baruri, este pentru prima dată când măsura este extinsă la restaurante şi cafenele.
Începând din februarie, orice persoană cu vârsta peste 12 ani va trebui să arate un paşaport de vaccinare. Guvernul a decis să coboare pragul de vârstă, stabilit în prezent la 17 ani, pentru a-i încuraja pe adolescenţi să se vaccineze, dat fiind că tinerii sub 18 ani reprezintă 20% din numărul total al persoanelor infectate, a explicat ministrul sănătăţii, Kwon Deok-cheol.
Limita de participare la adunări private a fost redusă la şase persoane în regiunea capitalei Seul şi la opt în afara ei, a indicat premierul.
Coreea de Sud a confirmat până acum şase cazuri de infectare cu varianta Omicron, după ce un cuplu complet vaccinat a fost testat pozitiv după ce a revenit din Nigeria săptămâna trecută.
Pacienţii fie sunt asimptomatici, fie au simptome uşoare precum dureri de cap, stare subfebrilă, ameţeli şi dureri în gât, a indicat Agenţia pentru prevenirea şi controlul bolilor (KDCA).
Autorităţile sanitare din oraşul Incheon testează în prezent 400 de persoane care au participat la o slujbă religioasă împreună cu un membru de familie, testat deja pozitiv la coronavirus, al unei persoane infectate cu Omicron.
Potrivit ministrului sănătăţii, sud-coreenii nu vor fi obligaţi să facă dovada vaccinării pentru a asista la slujbe religioase, nunţi, funeralii sau pentru a avea acces în parcuri tematice sau frizerii.
KDCA a raportat joi 4.944 de cazuri noi de COVID-19, în uşoară scădere faţă de miercuri, când anunţase 5.266.
Coreea de Sud a vaccinat cu schema completă 91,6% din populaţia adultă, însă deocamdată doza booster a fost administrată doar unui procent de 8,1% dintre locuitori.
Primul caz Omicron în Malayezia, anterior detectării variantei în Africa de Sud. Noi infectări şi transmitere locală
Malayezia a detectat primul caz cu varianta Omicron a coronavirusului pe teritoriul său, au informat vineri autorităţile locale, care au precizat că este vorba de o persoană care a călătorit în Africa de Sud în urmă cu două săptămâni, relatează EFE.
Ministerul Sănătăţii a subliniat că persoana infectată, care nu prezintă simptome, este un student întors din vacanţă şi care este vaccinat cu schema completă.
„Este important de ştiut că acest caz a ajuns în Malayezia pe 19 noiembrie, înainte ca Africa de Sud să informeze Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) despre detectarea primului caz cu această noua variantă”, a scris pe contul său de Twitter ministrul sănătăţii, Khairy Jamaluddin.
Malayezia, care şi-a ţinut închise frontierele pentru turişti, a anunţat la sfârşitul săptămânii trecute restricţii de intrare pe teritoriul său pentru cei care au călătorit în ultimele două săptămâni în şapte ţări africane unde se crede că circulă varianta Omicron.
Sri Lanka a anunţat şi ea vineri prezenţa noii variante pe teritoriul său, la un srilankez revenit în insulă din Africa de Sud.
Singapore a informat, de asemenea, joi că doi pasageri ai unui zbor din direcţia Africa de Sud au fost testaţi pozitiv la noua variantă de coronavirus. Cele două persoane, care sunt vaccinate şi prezintă simptome uşoare de tuse şi gât iritat, se recuperează la Centrul Naţional de Boli Infecţioase, potrivit Ministerului Sănătăţii din Singapore.
Şi India a anunţat joi primele cazuri de infectare cu varianta Omicron pe teritoriul său.
Potrivit OMS, peste 20 de ţări din întreaga lume au înregistrat cazuri cu noua variantă Omicron, depistată în urmă cu o săptămână de autorităţile sanitare din Africa de Sud.
Varianta Omicron începe să se răspândească la nivel local în SUA şi Australia, constată AFP.