„Implementarea constantă de măsuri în România s-a dovedit a fi de succes într-un context de piață îmbunătățit. Ca o continuare a tendințelor pozitive înregistrate inițial în 2014, companiile VIG din România au obținut o creștere de 20,6% pe segmentul daune/accidente”, notează grupul austriac într-un comunicat remis, marţi, ECONOMICA.NET.
Primele brute subscrise de companiile VIG în România pe daune/accidente au crescut cu 20,6% anul trecut, la 363,1 milioane de euro, de la 301,1 milioane de euro.
„În mai multe țări, segmentul operațiunilor auto este supus unei presiuni pe fondul concurenței puternice. Prin urmare, Vienna Insurance Group s-a concentrat pe alte asigurări de tip property”, se mai spune în comunicatul VIG.
Pe piaţa asigurărilor de viaţă, cele trei companii au subscris prime cu 51,8% mai mari decât în 2014, de 82,5 milioane de euro, faţă de 54,4 milioane de euro.
Grupul VIG este prezent în 25 de ţări din Europa Centrală, de Est şi de Sud-Est, principalele pieţe fiind, în ordinea cifrei de afaceri, Austria, Cehia, Slovacia, Polonia şi România.
Companiile Vienna Insurance au subscris anul trecut, per total, prime brute în valoare de 9,23 miliarde de euro, în scădere uşoară, cu 1,5%, de la 9,37 miliarde de euro în 2014. Declinul a fost cauzat de scăderea primelor pe segmentul asigurărilor de viaţă, pe fondul menținerii dobânzilor la un nivel scăzut și constrângerilor rezultate în ceea ce privește vânzarea de polițe de asigurări de viață cu plata la scadență.
2015 a fost un an de cumpănă pentru piaţa asigurărilor din România, marcat de turbulenţele de pe piaţa asigurărilor de răspundere civilă auto (RCA). Poliţele RCA reprezintă jumătate din piaţa locală a asigurărilor. Astra Asigurări, cel mai mare jucător pe piaţa RCA la finele anului 2014, a intrat în faliment anul trecut, în timp ce Euroins a intrat în procedură de redresare financiară.
Carpatica Asig, un alt nume important pe piaţa RCA, este în redresare financiară încă din 2014, iar Autoritatea de Supraveghere Financiară a anunţat, luni, declanşarea procedurii de rezoluţie pentru această companie. Carpatica a trecut astfel sub administrarea Fondului de Garantare a Asiguraţilor (FGA) şi trebuie să găsească un investitor.
În contextul reaşezării pieţei RCA, resimţită în principal prin dispariţia preţurilor de dumping, noi jucători îşi fac loc. Compania Grawe România Asigurare a depus în decembrie la ASF documentaţia pentru a intra pe clasele de asigurare CASCO şi RCA. Procesul de autorizare va dura câteva luni, compania preconizând că va intra pe segmentul auto în cursul acestui an.