Omnicom şi Publicis au renunţat la fuziunea lor de 35 de miliarde de dolari
Tranzacţia de 35 de miliarde de dolari anunţată în luna iulie a anului trecut s-a lovit de o serie de obstacole, care au variat de la fiscalitate la cultura diferită a celor două firme.
‘Nu a fost un singur factor’, a declarat directorul Omnicom, John Wren.
‘Au existat o serie de chestiuni complicate, care nu au fost rezolvate. Nu există o linie de sosire clară, iar incertitudinea nu este niciodată un lucru bun’, a adăugat John Wren.
‘Decizia de a pune capăt procesului nu a fost nici plăcută şi nici uşoară, dar a fost una necesară’, a declarat, la rândul său, directorul Publicis, Maurice Levy.
Potrivit unor surse din interiorul Publicis, unul dintre aspectele pe care nu s-a putut ajunge la un acord a vizat numirea unui director financiar care să se ocupe de implementarea fuziunii. Poziţia de director financiar este una crucială, pentru că ar fi determinat modul în care viitoarea companie ar fi operat, urmând fie structura centralizată a Publicis fie abordarea mai relaxată a Omnicom faţă de subsidiare.
Un alt subiect de dispută a fost cel legat de fiscalitate, în condiţiile în care John Wren a declarat, în mod public, în luna aprilie, că firmele nu au obţinut aprobarea de a-şi muta sediul fiscal în Marea Britanie, în timp ce, din punct de vedere juridic, noua companie ar fi fost una înregistrată în Olanda.
Omnicom şi Publicis şi-au anunţat, în luna iulie 2013, intenţia de a fuziona pentru a da naştere celui mai mare grup de advertising din lume, o companie de 130.000 de angajaţi la nivel mondial şi o cifră de afaceri de 20 de miliarde de euro, depăşind grupul britanic WPP.
În prezent, Omnicom este numărul doi în industria publicităţii, urmat de Publicis. Cele două companii sperau ca, prin fuziune, să poată concura mai bine cu Google Inc şi Facebook Inc, care domină publicitatea digitală, responsabilă pentru un sfert din cheltuieile globale pentru marketing.