De asemenea, compania a avansat discuții pentru atragerea altei finanțări de 29 de milioane de lei cu Banca Transilvania, European Investment Fund, Banca Română de Credite și Investiții și BNP Paribas pentru a susține necesarul de disbursare în al doilea semestru al anului.
În primul semestru al anului 2022, OMRO a acordat credite în valoare de 18,6 milioane de lei, din care 9,6 milioane de lei prin platforma digitala Filbo.ro in timp ce 15 milioane de lei sunt garantate de Programul European pentru Ocupare și Inovare Socială (EaSI Guarantee Instrument) implementat în anul 2020. Instrumentul de garantare permite societății să recupereze 80% din principalul și dobândă datorată de clienții care înregistreaza intarzieri mai mari de 90 zile.
Acest fapt a rezultat în venituri operaționale înregistrate de către OMRO cu 77,3% mai mari față de anul anterior, precum și creșterea cu 64,5% a costurilor operaționale totale mai ales pe seama investițiilor în dezvoltare, a campaniilor de promovare agresivă, a cheltuielilor cu serviciile prestate de terți aferente activității de creditare și a costurilor cu resursa umană.
Astfel, în baza standardului de contabilitate românesc, OMRO a înregistrat în S1 2022 un rezultat operațional pozitiv de aproximativ 400.000 delei, inregistrand un rezultat net superior față de perioada S1 2021 cand a fost inregistrata o pierdere de 19.500 de lei.
În primele șase luni ale anului 2022, valoarea portofoliului de credite a crescut cu 15,6% față de începutul anului, iar volumul de credite noi acordate a crescut cu 12,4% comparativ cu prima jumătate a anului 2021, creștere sustinuta semnificativ de noul canal de originare digital lansat in 2020.
Totodată, numărul de credite a crescut de la începutul anului cu 17,7%, atingând 1.287 de credite active. OMRO a acordat în prima jumătate a anului 2022 un numar de 447 de împrumuturi, din care 136 către clienți care au mai avut sau au împrumuturi la societate, reprezentand 30% din totalul numărului de împrumuturi
Platforma digitală Filbo, lansată în anul 2020, a înregistrat o creștere de 60% a numărului de împrumuturi digitale, reprezentând 68% din numărul total de împrumuturi în primul semestru al anului 2022.
Aceste rezultate sunt datorate și prin prisma bunelor practici în creditare, revalidate prin recertificarea codului de conduită în microfinanșare, obținut de la Comisia Europeană în luna iunie a acestui an, obținând un scor de 99%, cât și prin prisma încheierii unei serii de parteneriate strategice cu jucători importanți din piață prin oferirea soluției de „embedded finance” și a produsului de finanțare Filbo, direct în site-ul partenerilor.
Și soluția de „embedded finance” a obținut rezultate remarcabile și aprecieri în piața financiar bancară, fiind considerată o inovație și premiată în cadrul Future Banking Gala 2022.
OMRO, o instituție financiară nebancară cu un istoric de aproape 30 de ani, pe parcursul cărora peste 10.000 de mici antreprenori au accesat credite pentru capital de lucru și investiții pentru dezvoltarea afacerilor.
OMRO este înregistrată în Registrul General al Băncii Naţionale a României, fiind organizată şi funcţionând în conformitate cu prevederile Legii Nr. 93/2009 privind instituţiile financiare nebancare.
În 2019, OMRO a obținut de la Comisia Europeană certificarea de conformitate cu Codul European de bună conduita pentru servicii de microfinantare. Această certificare a venit ca recunoaștere a atenției acordată standardelor de calitate în ceea ce privește relațiile cu clienții în activitatea de microcreditare.
Filbo este o platformă fintech, prima și singura platformă de microfinanțare 100% digitală din România pentru micro-intreprinderi și antreprenori individuali, lansată în anul 2020 de către OMRO.