OMS: Cel puțin 15.000 de persoane au decedat anul acest în Europa din cauza caniculei

Cel puţin 15.000 de decese din Europa au fost în mod direct legate de valurile severe de căldură care au afectat continentul nostru în vara anului 2022, potrivit unei estimări încă incomplete a Organizației Mondiale a Sănătății, publicată totuşi luni cu ocazia Conferinţei ONU privind schimbările climatice (COP27), informează AFP, transmite Agerpres.
AGERPRES - lun, 07 nov. 2022, 21:20
OMS: Cel puțin 15.000 de persoane au decedat anul acest în Europa din cauza caniculei

Vara din 2022 a fost cea mai călduroasă înregistrată pe „Bătrânul continent” de la începutul măsurătorilor meteorologice, stabilind numeroase recorduri de temperatură şi provocând incendii devastatoare.

„În baza datelor naţionale deja publicate, s-a estimat că 15.000 de persoane au murit în mod specific din cauza căldurii în 2022”, a anunţat directorul regional al OMS pentru Europa, Hans Kluge, într-un comunicat.

Acest bilanţ, care include 4.500 de morţi în Germania, aproape 4.000 în Spania, peste 3.200 în Regatul Unit şi 1.000 în Portugalia, „ar trebui să crească şi mai mult, întrucât mai multe ţări au raportat deja supramortalităţi asociate căldurii”, a precizat el.

OMS a subliniat că Institutul francez de statistică, INSEE, a înregistrat o supramortalitate de 11.000 de persoane în timpul verii 2022 în raport cu vara 2019, ce a precedat pandemia de COVID-19, diferenţa fiind „probabil” explicată prin episoadele foarte puternice de căldură ce au fost înregistrate, mai ales, în lunile iunie şi iulie.

Conform datelor OMS, temperaturile extreme sunt responsabile pentru 148.00 de decese survenite în Europa în ultimii 50 de ani.

Prin prisma celor 15.000 de decedaţi fără niciun dubiu din cauza caniculelor într-un singur an, 2022 ar reprezenta de unul singur peste 10% din acest total.

„Schimbările climatice ne ucid deja, dar o acţiune puternică astăzi poate să prevină mai multe decese”, a subliniat OMS, în contextul în care în Egipt se desfăşoară în această perioadă Conferinţa ONU privind schimbările climatice (COP27).

Potrivit unui raport ONU publicat săptămâna trecută, continentul european este cel care se încălzeşte cel mai repede, înregistrând o creştere a temperaturii de peste două ori mai mare decât media planetară în ultimii 30 de ani.

Sursa foto: Flickr

Te-ar mai putea interesa și
Salariile bugetarilor au crescut cu 6 miliarde de euro în acest an, în România. La ce sumă imensă s-a ajuns, ca să se impună înghețarea pentru tot anul 2025
Salariile bugetarilor au crescut cu 6 miliarde de euro în acest an, în România. La ce sumă imensă s-a ajuns, ca să ...
Cheltuielile de personal ale statului al crescut în anul 2024 cu 32 de miliarde de lei, și au ajuns la 164 de miliarde de lei, adică aproape 33 de miliarde de euro, potrivit notei de fundamentare......
Statele Unite impun sancțiuni împotriva miliardarului Bidzina Ivanişvili, considerat liderul de facto al Georgiei
Statele Unite impun sancțiuni împotriva miliardarului Bidzina Ivanişvili, considerat liderul de facto al Georgiei
Departamentul de Stat american a anunţat vineri sancţiuni împotriva oligarhului Bidzina Ivanişvili, considerat liderul ...
INGHA: Debitul Dunării la intrarea în ţară va fi în creștere în următoarele zile, până la 4.900 mc/s
INGHA: Debitul Dunării la intrarea în ţară va fi în creștere în următoarele zile, până la 4.900 mc/s
Debitul Dunării la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în creştere în următoarele zile până la valoarea ...
FIHR avertizează Guvernul că „Ordonanţa trenuleţ” va avea efecte devastatoare asupra turismului, dacă nu va fi însoțită de măsuri compensatorii
FIHR avertizează Guvernul că „Ordonanţa trenuleţ” va avea efecte devastatoare asupra turismului, dacă nu ...
Federaţia Industriei Hoteliere din România (FIHR) lansează un apel urgent către Guvernul României în ceea ce priveşte ...