Potrivit OMS, în unele ţări aproximativ 80% din consumul total de antibiotice se realizează în sectorul creşterii animalelor, fiind utilizate în principal pentru animalele sănătoase pentru a preveni îmbolnăvirea şi a accelera creşterea acestora. Însă această supramedicaţie a animalelor creşte riscul rezistenţei al antibiotice.
‘OMS recomandă insistent o reducere generală a utilizării tuturor tipurilor de antibiotice la animalele folosite la producţia de alimente, inclusiv o limitare a acestor antibiotice pentru promovarea creşterii şi evitarea bolilor fără diagnostic’, se arată într-un comunicat al OMS.
În noile sale recomandări, OMS apreciază că animalele care sunt crescute pentru carnea, laptele sau ouălele lor ar trebui tratate cu antibiotice numai dacă sunt bolnave sau dacă există o infecţie în rândul lor. În loc să administreze antibiotice, fermierii ar trebui să prevină îmbolnăvirea animalelor prin îmbunătăţirea igienei şi o mai bună utilizare a vaccinurilor.
Potrivit unui studiu publicat marţi în The Lancet Planetary Health, limitarea utilizării antibioticelor la animalele utilizate în producţia de alimente a redus bacteriile rezistente la aceste animale cu până la 39%.
Unele ţări au luat deja măsuri pentru a reduce utilizarea antibioticelor pentru animalele. Începând din 2006, Uniunea Europeană a interzis antibioticele utilizate pentru stimularea creşterii animalelor.