Consumul excesiv de alcool nu dă doar dependenţă şi conduce la o creştere a violenţelor, însă are legătură cu riscul de a dezvolta peste 200 de boli, între care ciroză şi alte tipuri de cancer, potrivit raportului OMS. De asemenea, documentul arată că persoanele care abuzează de alcool au mai multe şanse de a dezvolta boli infecţioase precum tuberculoza şi pneumonia.
La nivel global, Europa este regiunea în care se semnalează cel mai mare consum de alcool pe cap de locuitor, mai ales în Europa de Est, unde procentele sunt extrem de ridicate.
Un studiu publicat la începutul acestui an a arătat că un sfert dintre bărbaţii din Rusia mor în jurul vârstei de 50-60 de ani, în mare parte din cauza consumului de alcool în exces. Unii dintre bărbaţii din acest studiu au băut trei sau mai multe sticle de vodcă pe săptămână.
Potrivit OMS, tendinţa la nivel global arată că nivelul consumului de alcool a fost stabil în ultimii cinci ani în Europa, Africa şi America, însă este în creştere în Asia de Sud-Est şi Pacificul de Vest.
În medie la nivel global, fiecare persoană cu vârsta peste 15 ani consumă 6,2 litri de alcool pur pe an. Însă mai puţin de jumătate din populaţie (38,3%) consumă alcool, astfel încât cei cere beau consumă în medie 17 litri de alcool pur pe an. Oamenii mai săraci sunt în general mult mai afectaţi de consecinţele sociale şi asupra sănătăţii ale consumului de alcool.
Raportul OMS privind alcoolul şi sănătatea la nivel global a fost realizat în 194 de ţări şi a analizat consumul de băuturi alcoolice, impactul acestuia asupra sănătăţii publice şi măsurile luate de autorităţi.