OMS se teme de o propagare internaţională a epidemiei de Mpox din R.D. Congo
„Ne temem că ar putea exista o transmitere internaţională” din RDC, a declarat Rosamund Lewis, specialistă în mpox la OMS, în cadrul unei conferinţe de presă la Geneva.
„Epidemia se răspândeşte rapid în această ţară”, care a raportat „mai mult de 13.000 de cazuri suspecte” în acest an, „peste dublul numărului de cazuri semnalate în anii precedenţi”, şi printre acestea „peste 600 de decese”, a indicat ea.
OMS a tras deja un semnal de alarmă la sfârşitul lunii noiembrie cu privire la această epidemie în RDC, provocată de varianta I a virusului, şi a anunţat trimiterea unei misiuni de evaluare.
„Tabloul demografic din zonele nou-infectate este îngrijorător, deoarece este pentru prima dată când am constatat că virusul mpox afectează mai multe femei decât bărbaţi”, a semnalat Lewis.
Focare ale variantei IIb de mpox fuseseră constatate, începând din mai 2022, în Europa şi Statele Unite, în afara celor circa zece ţări din Africa Centrală şi de Vest unde boala este de mult timp endemică, ceea ce a determinat OMS să declare nivelul de alertă maximală la 23 iulie 2023.
La 11 mai, OMS a ridicat alerta, dar a cerut păstrarea vigilenţei. Epidemia se răspândise anterior prin raporturi sexuale între bărbaţi.
Din mai 2022, peste 92.000 de cazuri au fost raportate în 117 ţări, potrivit OMS.
Recent, cazurile semnalate la OMS au crescut din nou, de la aproximativ 100 pe lună în perioada iunie-august la „peste 1.000 pe lună” în prezent, a declarat Lewis, semnalând focare în Asia, în special în Japonia, Vietnam, China şi Indonezia.
Cambodgia a raportat primul său caz săptămâna aceasta.
Lewis a declarat că organizaţia a fost informată despre un posibil focar pe un vas de croazieră care a navigat în Asia de Sud-Est, însă nu deţine informaţii.
Boala – semnalată pentru prima dată la om în 1970 în RDC – se caracterizează în principal prin erupţii cutanate pe organele genitale sau în gură şi poate fi însoţită de pusee de febră, dureri în gât sau dureri la nivelul ganglionilor limfatici.
Actuala epidemie din RDC este deosebit de îngrijorătoare pentru OMS, deoarece se răspândeşte în zone considerate anterior ca fiind ferite de mpox, cum ar fi Kinshasa, Lualaba şi Kivu de Sud, dar şi pentru că este pentru prima dată când a fost observată o transmitere sexuală în rândul pacienţilor cu varianta I, a subliniat Lewis.