OMV a decis să nu-l dea în judecată pe fostul director Rainer Seele pentru daune

08 09. 2022
Rainer_Seele_Jan_2016_(24039230593)
Vorstellung Austrian Leadership Programs. Pressekonferenz mit Sebastian Kurz, Christoph Leitl (WK…), Rainer Seele (OMV) und Georg Kapsch (IV). Wien, 28.01.2016, Foto: Dragan Tatic

„Consiliul de supervizare, la recomandarea experţilor juridici, nu va demara o acţiune legală şi va propune, la următoarea Adunare Generală Anuală, ca fostul preşedinte să fie descărcat de gestiune”, a anunţat compania austriacă de petrol şi gaze, scrie Agerpres.

Posibile încălcări ale obligaţiilor şi potenţiale cereri de despăgubire împotriva fostului CEO Rainer Seele au fost investigate în legătură cu încheierea unui acord separat cu un director OMV, încheierea unui acord de sponsorizare cu echipa de fotbal Zenit St. Petersburg fotbal club în 2018 şi modificările aduse acordurilor de furnizare de gaze cu Gazprom Export în 2018.

Auditul special, comandat de Consiliul de Supraveghere al OMV, a fost derulat de firma germană de avocatură Gleiss Lutz şi firma de avocatură austriacă hba.

Sub conducerea lui Seele, numit la conducerea OMV în 2015, grupul austriac s-a concentrat pe investiţiile în zăcămintele de petrol şi gaze din Rusia pentru a-şi îmbunătăţi performanţele financiare.

Investiţiile făcute în Rusia după 2015 „au fost, ex post, o greşeală”, a spus în luna iunie preşedintele Consiliului, Mark Garrett, la Adunarea Generală Anuală a Acţionarilor.

În luna martie a acestui an, acţionarul majoritar de la OMV Petrom a anunţat că Rusia nu va mai fi una dintre regiunile sale cheie, alăturându-se altor mari companii energetice occidentale care au decis să se retragă de pe piaţa rusească. Atunci, OMV a precizat că a fost nevoit să îşi ajusteze valoarea activelor cu un miliard de euro, în legătură cu proiectul gazoductului Nord Stream 2, care a fost oprit de autorităţile de la Berlin. În plus, au fost decise ajustări ale valorii contabile la două entităţi ruseşti prin intermediul cărora OMV deţine o participaţie de 24,99% la zăcământul de gaze Yuzhno Russkoye din Rusia, ceea ce înseamnă o lovitură suplimentară de un miliard de euro.

OMV, cea mai mare companie industrială listată din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom, statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,64%, Fondul Proprietatea – 18,99%, iar 9,36% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti.