În luna decembrie a anului trecut, OMV a convenit cu cumpărătorul, societatea Varo Energy (un joint venture între traderul elveţian Vitol şi firma de private equity Carlyle Group) să nu dezvăluie detaliile legate de preţul achiziţiei.
‘Odată cu finalizarea acestei tranzacţii, OMV şi-a mai dovedit încă odată capacitatea de a implementa noua strategie de afaceri anunţată în 2011’, a declarat directorul general al OMV, Gerhard Roiss. ‘În perioada care a trecut de atunci, OMV a vândut reţeaua de benzinării din Bosnia-Herţegovina şi Croaţia precum şi operaţiunile din domeniul lubrifianţilor. Toate aceste tranzacţii au îmbunătăţit în mod semnificativ situaţia lichidităţilor companiei’ a adăugat Roiss.
‘După vânzarea Bayernoil, programul de optimizare a portofoliului de rafinării al OMV s-a încheiat. Rafinăriile OMV rămase au o integrare excepţională ceea ce ne oferă avantaje competitive pe pieţele noastre de bază’, a declarat responsabilul pentru rafinare şi marketing în boardul OMV, Manfred Leitner.
În prezent, OMV are trei rafinării cu o capacitate anuală de aproximativ 17,4 milioane tone: cele de la Schwechat (Austria) şi Burghausen (sudul Germaniei) sunt caracterizate de producţie petrochimică integrată în timp ce rafinăria de la Petrobrazi (România) este dedicată în întregime procesării ţiţeiului românesc şi în consecinţă este integrată în proporţie de 100% cu operaţiunile upstream.
Grupul austriac OMV este acţionarul majoritar al Petrom, cu o participaţie de 51,01%. Petrom este cea mai mare companie românească de petrol şi gaze, cu activităţi în sectoarele Explorare şi Producţie, Rafinare şi Produse Petrochimice, Marketing, Gaze Naturale şi Energie.