În luna aprilie a acestui an, Royal Dutch Shell a anunţat vânzarea unei părţi din activele sale din Noua Zeelandă şi a adăugat că va explora opţiuni de vânzare pentru restul activelor, respectiv o participaţie de 84% la câmpul Maui şi o participaţie de 48% la câmpul Pohokura. Grupul OMV, acţionarul majoritar la Petrom, are participţii minoritare la ambele perimetre.
Potrivit surselor citate de Bloomberg, Vermilion discută cu mai mulţi posibili parteneri financiari cu privire la o ofertă comună pentru participaţiile deţinute de Shell la două câmpuri de gaze din Noua Zeelandă. Pentru aceste active, care ar putea fi evaluate la un miliard de dolari, s-au arătat interesate şi o serie de companii energetice din Noua Zeelandă, precum Greymouth Petroleum Ltd.
Sursele susţin că Shell şi consilierul său, banca JPMorgan Chase & Co., au cerut firmelor interesate să depună oferte preliminare până luna viitoare şi se aşteaptă să aleagă un câştigător până la finele anului. Sursele precizează însă că discuţiile sunt încă într-un stadiu preliminar şi nu există nicio certitudine că firmele interesate vor depune oferte preliminare.
‘Procesul este consistent cu revizuirea strategică anunţată precum iar abordarea Shell Group destinată restructurării portofoliului său global este în linie cu strategia sa pe termen lung. Orice discuţii cu părţi potenţial interesate sunt confidenţiale’, a informat grupul anglo-olandez într-un comunicat.
Directorul general de la Royal Dutch Shell, Ben van Beurden, a făcut din reducerea datoriilor o prioritate la Shell după preluarea BG Group Plc anul trecut. Programul său vizând vânzarea de active în valoare de 30 de miliarde de dolari este în derulare iar recent grupul a anunţat vânzarea unor active din Marea Nordului şi Thailanda pentru 4,7 miliarde de dolari.