Johannes Vetter a precizat că ideea că directorul OMV, Rainer Seele discută un schimb de active cu ruşii de la Gazprom în mod arbitrar şi care prin urmare ar putea pune în pericol siguranţa aprovizionării Austriei este una ‘neglijentă’. ‘Este imposibil ca o companie de top din Austria să trateze lucrurile în acest fel’, a spus Johannes Vetter, adăugând că o afacere de amploarea şi importanţa strategică celei preconizate a fi încheiate cu Gazprom poate fi posibilă numai cu acordul consiliului de supraveghere şi deci al acţionarului majoritar al OMV.
De asemenea, Johannes Vetter a ţinut să dezmintă speculaţiile potrivit cărora OMV ar urma să vândă divizia Gas Connect către Gazprom, fiind vorba doar de cedarea unor participaţii minoritare la unele active. ‘Nu poate fi vorba de o pierdere a controlului asupra unor active strategice austriece sau internaţionale ale OMV’, a subliniat purtătorul de cuvânt.
Aceste declaraţii vin după ce, luni, Brigitte Ederer, fost membru în consiliul de supraveghere al holdingului austriac OIAG, acţionarul majoritar de la OMV, a lansat un avertisment cu privire la vânzarea operaţiunilor din domeniul petrolului şi gazelor ale grupului austriac către grupul rus Gazprom, apreciind că a crescut riscul ca OMV să fie privatizat printr-o metodă la rece, scrie Agerpres.
Potrivit unui articol apărut recent în presa austriacă, rafinăriile OMV de la Schwechat (Viena) şi Burghausen am Inn (Bavaria) ar urma să fie transferate unei companii separate, pentru a permite participarea ruşilor de la Gazprom. Numai afacerile OMV din România nu vor suferi modificări, pentru că autorităţile române nu vor permite implicarea grupului rus Gazprom în afacerile Petrom.
Directorul general de la OMV, Rainer Seele, a declarat recent că grupul energetic austriac a pregătit o listă scurtă cu trei nume de active pentru un posibil schimb cu grupul rus Gazprom. OMV şi Gazprom au convenit în luna septembrie un posibil schimb de acţiuni. Cu toate acestea, până în prezent, nu s-a decis care sunt activele ce ar urma să fie oferite în mod concret de OMV grupului Gazprom în schimbul unei participaţii de 25% la zăcământul de gaze naturale Urengoy din Siberia.