OMV, E.ON şi RWE îşi vând activele din Turcia
E.ON şi partenerul turc Sabanci Holding vor să-şi vândă centrala pe gaze Enerjisa, au declarat pentru Reuters surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul. Alte surse susţin că şi rivala RWE vrea să-şi vândă activele energetice din vestul Turciei iar OMV, proprietarul Petrol Ofisi, face demersuri pentru a găsi un cumpărător al companiei energetice Samsun.
Energia produsă din gaze naturale a ajuns în ultimii ani la 55% din totalul pieţei energiei din Turcia dar preţul ridicat al gazelor naturale importate din Iran şi Rusia au redus cota de piaţă la 40-44%, Guvernul îndreptându-se spre sursele de energie regenerabilă.
Analiştii susţin că va fi dificil pentru cele trei companii să găsească cumpărători din cauza cererii mai reduse pentru electricitate şi a supraproducţiei.
În prezent, în Turcia există 225 centrale electrice pe gaze, din care şase au o capacitate de peste 1.000 MW şi 46 peste 100 MW.
Pe plan global, reducerea cererii pentru energie a determinat E.ON să se dividă în două entităţi, în ideea de a renunţa la centralele electrice şi a se concentra pe energiile regenerabile şi reţele. Compania se va concentra pe energiile regenerabile, reţelele de distribuţie şi serviciile personalizate de îmbunătăţire a eficienţei energetice, pentru a putea răspunde la modificările de pe pieţele energetice, progreselor tehnologice şi cererilor venite din partea consumatorilor.
Compania E.ON Distribuţie România, primul distribuitor integrat de gaze naturale şi electricitate din România, şi-a început activitatea la data de 1 ianuarie, operează o reţea de distribuţie de gaze naturale de peste 20.000 de kilometri şi o reţea de distribuţie de electricitate mai mare de 80.000 de kilometri, deservind în total circa trei milioane de clienţi.
Grupul austriac OMV este acţionarul majoritar al Petrom, cu o participaţie de 51,01%.