‘Dacă studiile arată că zăcămintele conţin rezerve energetice importante, OMV va face cu prioritate investiţii în proiectele iraniene’, a afirmat Kroell.
Acesta a adăugat că OMV a semnat în urmă cu şase luni un memorandum de înţelegere cu Iranul şi în viitorul apropiat intenţionează să semneze altul cu Compania Naţională Iraniană de Petrol (NIOC).
Grupul energetic încearcă să ajungă la un acord pentru dezvoltarea unor zăcăminte din vestul Iranului, Band Karkheh şi Cheshmeh Khoush, a precizat Kroell.
Iranul are cele mai mari rezerve de gaze naturale din lume şi este pe locul patru în privinţa rezervelor de ţiţei.
În 8 noiembrie, firma franceză Total SA a semnat un acord cu Iranul pentru dezvoltarea unui zăcământ gigant de gaze offshore, prima investiţie energetică occidentală după ridicarea sancţiunilor.
Zăcământul South Pars, care este împărţit de Iran şi Qatar în Golful Persic, conţine 14.000 de miliarde de metri cubi de gaze, sau 8% din rezervele mondiale cunoscute.
După mai mult de un deceniu de negocieri, Iranul şi statele din grupul ‘5 plus 1’ (SUA, Rusia, China, Marea Britanie, Franţa şi Germania) au ajuns la un acord cuprinzător care pune capăt preocupărilor occidentale privind programul nuclear controversat al Teheranului. În urma încheierii acestui acord, o serie de sancţiuni asupra economiei Iranului vor fi ridicate. Eliminarea sancţiunilor a permis Iranului să-şi reia treptat exporturile de petrol.
OMV, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom, statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,64%, Fondul Proprietatea are 18,99%, iar 9,36% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti