Acesta a apărat proiectul conductei South Stream, afirmând că: ‘Europa are nevoie de gazul rusesc. În viitor Europa va avea nevoie de mai mult gaz din Rusia deoarece producţia europeană de gaze naturale este în scădere. Cred că şi UE înţelege asta’.
Directorul grupului energetic rus Gazprom, Alexei Miller, a precizat că discută aproape zilnic cu comisarul european pentru energie, Guenther Oettinger, privind South Stream.
‘Rezolvăm problemele imediat ce apar iar acum problema construcţiei South Stream va fi rezolvată’, a apreciat şeful Gazprom.
Marţi, Alexei Miller şi Gerhard Roiss au semnat acordul pentru înfiinţarea unei companii mixte care va fi responsabilă pentru construirea secţiunii din Austria a conductei South Stream, cu ocazia vizitei preşedintelui rus Vladimir Putin în Austria.
Pe fondul tensiunilor dintre Ucraina şi Rusia, la începutul acestei luni Comisia Europeană a cerut Bulgariei să suspende lucrările la South Stream, în aşteptarea unei decizii dacă acest proiect respectă legislaţia Uniunii Europene.
Conducta South Stream, al cărei cost este estimat la 40 miliarde de dolari, ar urma să se întindă pe o lungime 2.446 km, începând din Rusia via Marea Neagră, până în Bulgaria, Serbia, Ungaria şi Austria. Secţiunea din Austria a conductei South Stream ar urma să aibă o capacitate de până la 32 miliarde metri cubi pe an, ajungând până în oraşul Baumgarten. Costurile de 200 milioane de euro pentru construirea secţiunii din Austria a conductei South Stream, de 50 de kilometri, sunt împărţite egal între Gazprom şi OMV.
Grupul austriac OMV este acţionarul majoritar al Petrom, cu o participaţie de 51,01%. Ministerul Economiei deţine 20,64% din acţiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deţine 20,11%, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare 2,03% iar 6,21% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti. Petrom este cea mai mare companie românească de petrol şi gaze, cu activităţi în sectoarele Explorare şi Producţie, Rafinare şi Produse Petrochimice, Marketing, Gaze Naturale şi Energie.