‘Iranul are nevoie de investiţii de miliarde şi de un influx de tehnologie – aceasta este o şansă bună pentru OMV. Apar perspective atractive pentru sectorul petrolier. Avem relaţii bune cu Iranul. Este important că OMV deţine tehnologia de care are nevoie Iranul’, a explicat Seele.
De asemenea, Rainer Seele se aşteaptă ca proiectul gazoductului Nord Stream 2 să obţină undă verde de la Comisia Europeană. Lansat în 2011, Nord Stream este compus din două conducte care fac legătura între Vyborg (Rusia) şi Greifswald (Germania) via Marea Baltică, ocolind astfel ţările de tranzit din Europa de Est, scrie Agerpres.
În iunie, Gazprom a anunţat că a ajuns la un acord cu unii dintre principalii săi clienţi europeni, grupul anglo-olandez Shell, compania germană E.ON şi firma austriacă OMV (proprietarul Petrom) pentru a extinde capacitatea de transport a Nord Stream. Capacitatea noilor conducte va fi de 55 de miliarde de metri cubi pe an, susţine Gazprom.
Acesta ar fi al doilea mare proiect de gazoduct destinat să creeze o rută directă pentru aprovizionarea cu gaze naturale ruseşti a Europei Occidentale. În 2011, Gazprom şi partenerii săi occidentali au inaugurat prima fază a proiectului Nord Stream. Prin construirea a două noi linii, cea de-a treia şi a patra, capacitatea de transport a gazoductului Nord Stream s-ar dubla.
Grupul austriac OMV este acţionarul majoritar al Petrom, cu o participaţie de 51,01%. Ministerul Economiei deţine 20,64% din acţiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deţine 20,11%, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare 2,03% iar 6,21% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti. Petrom este cea mai mare companie românească de petrol şi gaze, cu activităţi în sectoarele Explorare şi Producţie, Rafinare şi Produse Petrochimice, Marketing, Gaze Naturale şi Energie.