OMV, investitor în proiectul Nord Stream 2, va convoca luni echipa de criză

28 02. 2022
OMV_Vienna

Decizia vine după ce rivala mai mare, BP, a anunţat că va renunţa la participaţia sa de 19,75% la gigantul rus Rosneft, ca urmare a invaziei ruse în Ucraina.

Când a fost întrebat cum ar putea arăta viitorul OMV în Rusia, ţinând cont de decizia BP, care ar putea duce la deprecieri de active de până la 25 miliarde de dolari, purtătorul de cuvânt al OMV a spus „următoarea întâlnire a echipei de criză este programată luni”.

Săptămâna trecută, autorităţile germane au suspendat procedurile de autorizare a gazoductului Nord Stream 2, un proiect de 11 miliarde de dolari, care ar fi urmat să dubleze livrările de gaze naturale ruseşti în Germania, tot ca răspuns la acţiunile Rusiei în Ucraina.

OMV este una dintre cele cinci companii occidentale care s-au alăturat ca parteneri de finanţare în proiectul de infrastructură condus de Gazprom.

De asemenea, OMV deţine aproape 25% din zăcământul rusesc de gaze Yuzhno Russkoye, care alimentează gazoductul original Nord Stream către Germania şi adaugă 100,000 barili echivalent petrol pe zi (boe/d) la producţia OMV.

OMV, unde statul austriac deţine o participaţie de aproximativ 32%, a investit aproximativ 730 milioane de euro (813,95 milioane de dolari) în proiectul Nord Stream 2. Alţi investiori financiari în Nord Stream 2 sunt Shell, Engie, Uniper şi Wintershall DEA.