Noua unitate Policombustibili permite conversia GPL şi a benzinei uşoare de joasă calitate în produse petroliere cu valoare adăugată ridicată – benzina şi motorina – cu ajutorul unei tehnologii inovative. Aceasta este cea de-a treia unitate de acest tip din lume şi este prima care converteşte şi benzina uşoară de joasă calitate, nu doar GPL.
„Prin noua unitate Policombustibili, tehnologii de ultimă generaţie din industria petrochimică şi de rafinare sunt disponibile acum şi în rafinăria Petrobrazi. Datorită investiţiilor susţinute, Petrobrazi continuă să fie una dintre cele mai importante rafinării din România, funcţionând la cele mai înalte standarde – inclusiv de eficienţă energetică şi de mediu – şi contribuind la dezvoltarea economică a zonei”, a declarat Radu Căprău, membru al Directoratului OMV Petrom responsabil pentru activitatea Downstream Oil.
Având la bază tehnologia inovativă Policombustibili (PolyFuelŽ), dezvoltată de compania franceză Axens, noua instalaţie din cadrul Petrobrazi permite creşterea valorii mixului de producţie datorită ponderii mai mari a benzinei şi motorinei în produsele obţinute de rafinărie. Anual, circa 50.000 de tone de benzină şi motorină vor rezulta din conversia GPL şi a benzinei uşoare, cantitate echivalentă cu 1 milion de plinuri.
Capacitatea totală a rafinăriei Petrobrazi va rămâne neschimbată, la 4,5 milioane de tone anual.
Lucrările la proiectul unităţii Policombustibili au început în 2017 şi au necesitat investiţii de aproximativ 65 de milioane de euro. Proiectul a implicat construirea noii unităţi care se întinde pe o suprafaţă mai mare decât cea a unui teren de fotbal. Lucrările la unitatea Policombustibili au presupus peste 850.000 de ore de muncă fără incidente, fiind implicate peste 550 de persoane – specialişti OMV Petrom, precum şi sub-contractori specializaţi.
Noua unitate a început producţia în martie 2019, conform planului.