Investiţia totală este estimată la circa 74 milioane de euro, scrie Agerpres.
„Credem că România are un potenţial semnificativ pentru dezvoltarea de proiecte energetice verzi, iar fondurile disponibile pentru finanţarea acestor proiecte deschid oportunităţi pentru creşterea economică a ţării. Prin Strategia 2030, ne-am angajat să susţinem tranziţia energetică în România şi în regiune, cu investiţii de circa 11 miliarde de euro până la sfârşitul acestui deceniu, din care circa 35% vor susţine proiecte cu emisii de carbon scăzute şi zero”, a declarat Christina Verchere, director general la OMV Petrom.
Proiectul presupune punerea în funcţiune, în cadrul rafinăriei Petrobrazi, a unei capacităţi de 20 de MW pentru producţia de hidrogen obţinut prin electroliza apei.
Întregul proces va fi alimentat cu energie regenerabilă, acest lucru însemnând că nu vor fi generate emisii de CO2 din utilizarea energiei în timpul electrolizei apei, atunci când are loc separarea moleculelor de oxigen de cele de hidrogen.
Cantitatea anuală de hidrogen verde care va fi produsă a fost estimată la peste 2.600 tone anual. Integrarea hidrogenului verde produs va determina o reducere cu minim 70% a emisiilor de CO2 de-a lungul întregului lanţ valoric de producere a combustibililor sustenabili faţă de combustibilii convenţionali.
„Hidrogenul verde deschide oportunităţi pentru o economie cu emisii reduse de carbon. Va avea un rol important pentru decarbonarea rafinăriilor şi pentru transport sustenabil, fie că vorbim de cel rutier, feroviar sau aerian, fiind una dintre soluţiile pentru mobilitatea viitorului. Estimăm că cererea pentru hidrogen va creşte semnificativ în România, în special în deceniul următor. Credem că OMV Petrom are oportunitatea de a deveni principalul jucător integrat pe piaţa hidrogenului din România”, a afirmat Radu Căprău, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru activitatea de Rafinare şi Marketing.
În perioada următoare, compania va demara licitaţia publică pentru achiziţia electrolizorului, urmând ca decizia finală de investiţie să fie luată în 2024. Finalizarea lucrărilor este estimată pentru anul 2025.
OMV Petrom este cea mai mare companie de energie din Europa de Sud-Est, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze la nivel de grup de aproximativ 43 milioane bep în 2022. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual şi operează o centrală electrică de înaltă eficienţă de 860 MW. Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România şi în ţările învecinate prin intermediul a aproximativ 780 benzinării, sub două branduri, OMV şi Petrom.
OMV Petrom este o companie în care acţionarii români deţin peste 42% din acţiuni (din care statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,7%, iar 21,7% sunt deţinute de fondurile de pensii din România, la care se adaugă aproape 500.000 de investitori individuali şi alte entităţi româneşti). OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deţine 51,2% din acţiunile OMV Petrom, iar restul de 6,4% sunt deţinute de alţi investitori străini. Din totalul acţiunilor OMV Petrom, 28,1% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti şi la Bursa de Valori din Londra.