„Principalul scop al modernizării instalaţiei a fost ajustarea tehnică pentru a procesa integral producţia internă proprie de ţiţei şi va duce la creşterea ponderii de motorină în mixul de produse şi îmbunătăţirea eficienţei energetice”, arată compania, într-un comunicat.
Neil Anthony Morgan, membru al directoratului Petrom, responsabil cu activitatea de rafinare şi marketing, a declarat că rafinăriile din România produc benzină în exces faţă de cerere, dar în cazul motorinei circa 30% din necesar provine din importuri.
„Noua unitate este foarte importantă în procesul de modernizare a rafinăriei, întrucât ne va permite să îmbunătăţim mixul de produse, pentru a răspunde cererii de pe piaţă”, a spus el.
Proiectul de modernizare a unităţii de distilare a ţiţeiului fost iniţiat în 2009, iar punerea în funcţiune s-a derulat în cadrul opririi generale programate, care a început în luna mai 2012. În paralel cu punerea în funcţiune a unităţii s-au desfăşurat o serie de alte proiecte de modernizare şi mentenanţă.
Morgan a afirmat că aceasta a fost probabil „cea mai complexă operaţiune” din istoria rafinăriei.
„Circa 4.500 de oameni din mai mult de 100 de companii, furnizori direcţi şi subcontractori, au derulat circa 60 de proiecte pentru a finaliza cu succes, într-un timp record, punerea în funcţiune a unităţii”, a mai spus reprezentantul Petrom.
Petrobrazi este singura unitate funcţională de rafinare a petrolului din portofoliul OMV Petrom. Compania mai are o rafinărie, Arpechim Piteţti, pe care însă a închis-o anul trecut.
Petrom are în derulare un program de investiţii, până în 2014, de 600 milioane euro la Petrobrazi, din care circa 400 milioane de euro au fost deja alocaţi. În continuare, modernizarea rafinăriei creşterea producţiei de motorină.
OMV Petrom este controlată de grupul austriac de petrol şi gaze OMV.