OMV Petrom, dată în judecată pentru discriminare. Românii, mult mai prost plătiţi decât austriecii

Un fost director executiv al filialei OMV Petrom Gas, a reclamat în instanţă că a fost supus unei „discriminări negative în raport de alţi salariaţi, în special austrieci şi germani. Inginerul Ştefan Gheorghe cere diferenţele de bani şi de beneficii care au fost acordate unor angajaţi ai OMV Petrom Gas pentru funcţii inferioare  celei ocupate de el. OMV Petrom spune ca acuzaţiile sunt false şi defăimătoare.
Adrian N. Ionescu - lun, 12 mart. 2012, 05:53
OMV Petrom, dată în judecată pentru discriminare. Românii, mult mai prost plătiţi decât austriecii

Ştefan Gheorghe a fost timp de mai mulţi ani directorul Dispeceratului Naţional de Gaze Naturale din cadrul Transgaz. La OMV Petrom Gas, el a fost director executiv pentru „managementul capacităţii“, având în responsabilitate toate activităţile legate de managementul fluxului de gaze naturale comercializate de către companie, potrivit documentului de „concluzii“ depus la dosarul de judecată de la Tribunalul Bucureşti.

Situația inginerului care a avut pe mână întregul circuit al gazelor naturale al țării este acum complicată și de faptul că OMV Petrom Gas l-a concediat, invocând motive disciplinare. Ștefan Gheorghe spune că doar și-a cerut drepturile și, când acestea nu i-au fost acordate, a refuzat să mai lucreze în plus, pe aceeași bani și pentru Petrom, de unde fusese transferat, și pentru Petrom Gas.

OMV Petrom extrage și OMV Petrom Gas vinde anual peste 5 miliarde de metri cubi de gaze naturale, cam o treime din consumul național şi jumătate din producţia de gaze naturale a României, iar de cea mai mare parte a operațiunilor legate de furnizarea acestora a fost responsabil Ștefan Gheorghe.

Jobul

În februarie 2010, OMV Petrom a cedat  afacerea de comercializare gaze naturale filialei sale Petrom Gas, printr-un contract de „transfer de întreprindere“, iar odată cu cesiunea afacerii au fost transferaţi şi angajaţii. Aceştia au primit mai multe îndatoriri, dar se pare că nu şi drepturile aferente acestora.

Volumul de vânzări al OMV Petrom Gas SRL a crescut cu 600% în 2010 faţă de 2009! A rezultat o împovărare a reclamantului (Ştefan Gheorghe, n.r.) şi a subordonaţilor acestuia cu un volum zilnic de muncă de 8 ori mai mare decât cel de dinainte de transfer, fără măcar ca pârâta (OMV Petrom Gas, n.r.) să mimeze vreo negociere cu salariaţii implicaţi, ori măcar o modificare pe măsură a fişei postului“, scrie Ştefan Gheorghe în documentul de susţinere a cauzei sale în instanţă.

În cadrul societăţii OMV Petrom Gas SRL, gazele naturale nu numai că se vând, ci şi se monitorizează, se transportă şi se distribuie. Se echilibrează zilnic sursele şi consumurile. „Operaţiunile diferă fundamental de simpla comercializare a gazelor naturale şi s-ar putea subsuma noţinii generice de „management al fluxului de gaze naturale”, acestea fiind urmărite pe întregul flux: producţie – transport – distribuţie – consumator“, explică fostul dispecer şef al gazelor naturale în România.

Discriminarea

Ştefan Gheorghe spune că salariul brut lunar echivalând cu 3.400 euro era disproporţionat de mic, nu numai faţă de importanţa muncii depuse, dar şi faţă de veniturile şi beneficiile altor angajati, de cetăţenie austriacă care erau încadrati pe o funcţie inferioară acestuia, cum este aceea de şef serviciu. Şi dă exemple.

În general, situaţiile în care „angajaţii cetăţeni austrieci sunt remuneraţi cu mult peste angajaţii cetăţeni români sunt frecvente în cadrul companiei, aşa cum rezultă şi din datele oficiale, din care deducem că media salarială a unui angajat român al grupului Petrom OMV reprezintă aproximativ 25% din media unui cetăţean austriac salariat al aceluiaşi grup  OMV.

În realitate toţi salariaţii cetăţeni austrieci au venituri cel puţin duble faţă de oricare dintre ceilalţi angajaţi cetăţeni români“.Veniturile austriecilor pot fi „chiar de 10 ori mai mari la nivelurile superioare de management“, scrie Ştefan Gheorghe în susţinerea cauzei sale.

Bonusurile, facilităţile, participarea la profit şi alte forme de stimulare şi recompensare „întregesc veniturile salariale cu cel puţin dublul salariului lor de bază şi cuprind: chirii exorbitante sau cazarea la hotel de lux pe perioade de până la trei luni pentru nou veniţi; servicii prestate de menajere; plata utilităţilor aferente locuinţei (apă, gaze naturale, energie electrică, întreţinere, cablu TV, telefon, etc.); diurne, chiar în condiţiile în care au domiciliul în România şi familia li s-a alăturat; plata taxelor şcolare pentru copiii acestora; transport gratuit; asigurări medicale extrem de costisitoare (pentru angajat şi pentru familia acestuia); deconturi calculate în trecut la un curs extrem de favorabil (4 RON /1 Euro) în condiţiile în care cursul nici nu se apropia de 3,5 RON/Euro“ şi multe altele.

Pentru managementul de top „indemnizaţiile şi bonusurile exorbitante pot depăşi un milion de euro“, mai spune Ştefan Gheorghe.

Reclamantul își extinde comparația și la persoanele de altă cetățenie decât cea română, care nu au fost salariaţi, pe baza definiţiei din reglementările europene a calităţii de „lucrător“, preluată şi în legislaţia românească. „Lucrătorul“ este, astfel, persoana angajată de către un angajator, potrivit legii, chiar dacă nu are contract individual de muncă.

Sunt date exemplele a mai multe persoane care ar fi beneficiat de un tratament superior celui aplicat fostului director al companiei, cu toate că ocupau funcţii inferioare acestuia,  iar îndatoririle lor ar fi fost mult mai reduse ca repsonsabilitate, efort de muncă şi stress.

În fine, fostul director al OMV Petrom Gas spune că nu ar fi fost respectate nici documentele interne aplicabile ale grupului, inclusiv prevederile unui document mai puţin obişnuit, Matricea OMV a drepturilor omului. Potrivit Matricei, „acolo unde OMV deţine o cotă de peste 50% din acţiuni sau deţine controlul, OMV are o responsabilitate directă de a respecta şi garanta drepturile omului şi de a susţine îndeplinirea acestora”.

Indignarea

Ştefan Gheorghe este primul angajat al unei companii intrate sub controlul unei multinaţionale străine care are curajul să descrie public, cu detalii, şi încă în instanţă, situaţii care au făcut până acum doar obiectul relatărilor private. Totuşi, nimeni, până acum nu a dat exemplul concret al vreunei companii aflate sub control străin care practică discriminarea negativă a românilor, cu toate că legendele spaţiului privat nu exceptează pe niciuna.

„Suntem o ţară membră a Uniunii Europene, şi nu o insulă de prin „lumea a treia“. Piaţa muncii trebuie să se supună aceloraşi reglementări valabile pe întreg teritoriul UE. Distincţia dintre Occidentul Europei şi noi este şi produsul minţilor noastre, dat fiind faptul că nu ştim cum să ne vindem şi ne considerăm mai slabi decât suntem. Şi e păcat pentru nenumăraţii specialişti români, veritabili, spre deosebire de alţii“, a declarat Ştefan Gheorghe, pentru ECONOMICA.net.

Ştefan Gheorghe a piedut un alt proces, în care contesta concedierea survenită pentru că nu a mai dorit să fie „unul dintre cei prestează şi îşi obligă subordonaţii la muncă forţată, conform terminologiei legale“, după cum se exprimă el însuşi. Pe această speţă inginerul va merge la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Reacţia OMV Petrom

„Afirmaţiile la care faceţi referire sunt lipsite de fundament şi defăimătoare. În cazul ambelor litigii, instanţele de judecată au pronunţat soluţii favorabile societăţii, din care una a devenit irevocabilă”, ne-au răspuns reprezentanţii OMV Petrom la solicitarea ECONOMICA.net de a comenta acuzaţiile fostului lor coleg.

 

Te-ar mai putea interesa și
Bogdan Ivan, ministrul Cercetării: Începând cu astăzi vom semna primele 1.000 de contracte de finanţare a primăriilor eligibile pentru Programul de digitalizare a administrației publice locale
Bogdan Ivan, ministrul Cercetării: Începând cu astăzi vom semna primele 1.000 de contracte de finanţare a primăriilor ...
Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan, a anunţat că începând de joi va semna primele 1.000 de contracte de finanţare pentru primăriile eligibile pentru Programul de......
Radu Oprea, ministrul Economiei: Guvernul a aprobat memorandumul pentru construirea primei drone românești
Radu Oprea, ministrul Economiei: Guvernul a aprobat memorandumul pentru construirea primei drone românești
Guvernul a aprobat memorandumul privitor la dezvoltarea unei drone româneşti în baza unei colaborări între Ministerul ...
Înmatriculările de autoturisme ale PFA-urilor și liber-profesioniștilor sunt blocate, din cauza unui ordin MAI intrat recent în vigoare
Înmatriculările de autoturisme ale PFA-urilor și liber-profesioniștilor sunt blocate, din cauza unui ordin MAI intrat ...
Un ordin al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), intrat în vigoare în data de 15 noiembrie, a blocat înmatriculările ...
MMSS: Guvernul a aprobat o operaţiune normală de completare (1,6 miliarde de lei) a bugetului de pensii cu sume de la bugetul de stat
MMSS: Guvernul a aprobat o operaţiune normală de completare (1,6 miliarde de lei) a bugetului de pensii cu sume de la bugetul ...
Bugetul de pensii a fost completat cu 1,6 miliarde de lei de la Bugetul de stat, potrivit unei Hotărâri de Guvern, iar ...