OMV Petrom investeşte 60 de milioane de euro pentru o nouă unitate la Petrobrazi
Noua unitate, care se estimează că va deveni complet operaţională la începutul anului 2019, permite conversia componentelor GPL în benzină şi distilate medii, folosind un proces catalitic.
‘Implementarea proiectului Poli-combustibili, care foloseşte tehnologii inovative pentru a creşte producţia de benzină şi motorină, ne va oferi un avantaj competitiv determinat de creşterea producţiei cu valoare adăugată ridicată (produse albe) şi o structură mai flexibilă a producţiei’, arată Neil Anthony Morgan, membru al Directoratului OMV Petrom responsabil de Downstream Oil, într-un comunicat remis AGERPRES.
Unitatea Poli-combustibili va permite ca o parte din producţia de componente GPL de până la 50.000 de tone, să fie convertită în benzină şi distilate medii.
Capacitatea totală a rafinăriei va rămâne de 4,5 milioane de tone/an.
Această nouă unitate se bazează pe procesul inovativ Polyfuel, o tehnologie dezvoltată de Axens, pe baza a 50 de ani de experienţă comercială în domeniul conversiei olefinelor în combustibili, şi fiind cunoscută ca fiind sigură şi curată.
Proiectul implică construirea a trei reactoare principale, mai multe adsorbante, coloane şi pompe. Datorită selecţiei corespunzătoare a echipamentelor de bază şi a schimbătoarelor de căldură, unitatea este proiectată pentru o eficienţă energetică ridicată. Lucrările de construcţie sunt programate să înceapă în 2017, urmând ca unitatea să devină complet operaţională la începutul anului 2019.
După privatizare (2005-2016), investiţiile la rafinăria Petrobrazi au însumat 1,2 miliarde euro, din care circa 600 milioane euro au fost investiţi pentru programul de modernizare care s-a desfăşurat în perioada 2010-2014.
Cu o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual, Petrobrazi poate procesa întreaga producţie de ţiţei a OMV Petrom din România. Rafinăria Petrobrazi are în prezent un Indice Nelson de 11,5, cel mai mare din regiune, fiind capabilă să proceseze o gama variată de ţiţei.
OMV Petrom este cel mai mare grup petrolier integrat din Europa de Sud-Est, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze de aproximativ 64 milioane bep în 2016. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual şi operează o centrală electrică de înaltă eficienţă de 860 MW şi un parc eolian de 45 MW. Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere, OMV Petrom este prezent pe pieţele din România şi ţările învecinate prin intermediul a 783 benzinării, la sfârşitul lui 2016, sub două branduri, OMV şi Petrom.
OMV, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom, statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,64%, Fondul Proprietatea deţine 12,57%, iar 15,79% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti şi la Bursa de Valori Londra.