OMV Petrom nu este foarte bine poziţionată pentru a profita de schimbările din piaţă – raport Wood&Company

OMV Petrom nu este foarte bine poziţionată pentru a profita de schimbările din piaţă, se arată într-un raport al companiei de brokeraj Wood&Company publicat pe InvestingRomania.
Economica.net - lun, 24 apr. 2017, 06:58
OMV Petrom nu este foarte bine poziţionată pentru a profita de schimbările din piaţă - raport Wood&Company

‘Ne place conducerea Petrom, modelul de afaceri diversificat cu risc scăzut şi perspective pe termen lung. În opinia noastră compania nu este foarte bine poziţionată pentru a profita de schimbările de pe piaţă. Cu toate acestea, deşi Petrom are o cotă preţ-performanţă de la SPO (ofertă publică secundară n.r.) din octombrie 2016 a redus nivelul potenţial de creştere, din perspectiva noastră compania este încă subestimată’, se arată în document.

Potrivit sursei citate, preţul gazelor naturale a beneficiat de o recuperare din octombrie 2016 şi ar trebui să salveze piaţa românească şi investitorii acesteia de la riscul asimetric asociat cu o piaţă doar de import.

‘În perioada care urmează, vom vedea o recuperare în volume, respectiv a preţurilor, o reînnoire a sistemului de impozitare şi a drepturilor de autor, investiţii în infrastructură şi noi proiecte de dezvoltare de la ambele companii (Romgaz şi OMV Petrom n.r.), şi anume volumul de producţie şi de venituri. Dintre cele două companii, preferăm Romgaz, un beneficiar mai mare al recuperării, cu posibilitatea de a se valorifica mai repede pe noile pieţe, atunci când infrastructura este finalizată’, menţionează sursa citată.

Conform sursei citate, Petrom a făcut o treabă foarte bună menţinând producţia, dar a rămas în urmă cu înlocuirea rezervelor, în ultimii ani, numai proiectul Neptun rezolva creşte acest lucru.

‘Noi vedem Petrom ca ca un producător low-cost disciplinat cu un model de business echilibrat. Are un mic dar profitabil business downstream de unde pot rezulta riscuri’, se mai spune în raport.

În ceea ce priveşte Neptun Deep, documentul spune că această investiţie ar putea schimba perspectivele companiei, dar realizarea acestui proiect se va face în viitor.

În primăvara anului trecut, directorul general al OMV, Reiner Seele, a declarat, la Bucureşti, că Petrom şi ExxonMobil nu vor începe producţia de gaze în perimetrul Neptun din Marea Neagră mai devreme de anul 2020, întrucât, până acum, nu s-a luat decizia finală de investiţie.

OMV Petrom şi americanii de la ExxonMobil au investit în total 1,5 miliarde de euro, din 2008 până în prezent în perimetrul Nepun.

Mariana Gheorghe, CEO al OMV Petrom, a anunţat, în luna februarie a acestui an, că grupul îşi propune, pentru următorii ani, investiţii în tehnologii avansate, anticipând o revoluţie industrială, precum şi expansiunea în Marea Neagră, Marea Mediterană şi zona caspică.

Potrivit Marianei Gheorghe, Petrom îşi propune investiţii de un miliard de euro pe an, iar ţinta este o rată de înlocuire a rezervelor de 100% în anul 2021.

 

Te-ar mai putea interesa și
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect direct al taxelor introduse din 2023
Fondul Sănătăţii are deficit de peste un miliard de euro. 90% din banii colectaţi la Fond provin de la asiguraţi, efect ...
Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate, din care e finanţat în mare parte sistemul asigurărilor sociale de sănătate, a încheiat primele zece luni ale acestui an cu deficit de......
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook a restricționat mass-media din Palestina să-și informeze cititorii prin intermediul rețelei sociale
Facebook, deţinută de compania americană Meta, a restricţionat capacitatea mass-media care operează în teritoriile ...
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a alocat 160 de milioane de lei pentru exproprierile necesare construcției podului peste Prut de la Ungheni
Guvernul a aprobat miercuri, prin hotărâre, declanşarea exproprierilor necesare construirii Podului peste Prut de la Ungheni, ...
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Primul caz de gripă aviară la oameni a fost identificat în SUA
Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC) a anunţat miercuri că un pacient a fost spitalizat din cauza ...