OMV Petrom – Profitul a crescut cu 54% până la aproape 4 miliarde de lei, în primele nouă luni din 2024

OMV Petrom a afişat un profit net de 3,9 miliarde de lei după primele nouă luni din acest an, în creştere cu 54% comparativ cu perioada similară a anului trecut, însă rezultatul din exploatare s-a redus la 4,8 miliarde de lei, pe fondul intervenţiilor de reglementare în sectorul gazelor naturale şi energiei, a anunţat marţi compania, printr-un comunicat.
AGERPRES - mar, 29 oct. 2024, 09:00
OMV Petrom - Profitul a crescut cu 54% până la aproape 4 miliarde de lei, în primele nouă luni din 2024

PETROM – Pentru trimestrul trei, compania a raportat un rezultat din exploatare CCA excluzând elementele speciale de 1,6 miliarde lei, mai mic cu 36%,
şi un profit net CCA atribuibil acţionarilor societăţii-mamă de 1,4 miliarde lei, în scădere cu 33%.

În perioada ianuarie-septembrie, valoarea investiţiilor s-a cifrat la 4,8 miliarde de lei, în creştere cu 41% faţă de primele nouă luni din 2023 iar contribuţia la bugetul de stat a atins aproximativ 12,5 miliarde lei, similar cu valoarea de anul trecut.

Potrivit comunicatului citat, randamentul total al dividendelor a fost de 12,4%, compania plătind un dividend de bază de 0,0413 lei/acţiune în iunie 2024 şi un dividend special de 0,0300 lei/acţiune în septembrie.

„În primele 9 luni ale anului, cererea de pe piaţă pentru toate produsele noastre a fost uşor mai mare, cu preţuri volatile, în scădere pentru gaze naturale şi energie electrică şi cu marje de rafinare semnificativ mai mici. Rezultatul din exploatare excluzând elementele speciale pentru această perioadă s-a ridicat la 4,8 miliarde lei, susţinut de eficienţa activităţilor noastre integrate, totuşi afectate de un nivel ridicat al intervenţiilor de reglementare în sectorul gazelor naturale şi energiei. Contribuţia la bugetul de stat a fost de 12,5 miliarde de lei, similară cu cea de anul trecut.
Am continuat să ne transformăm activităţile pentru un viitor cu emisii scăzute de carbon, investiţiile reflectând progresul strategiei noastre. Am avut investiţii record pentru ianuarie – septembrie, de aproape 5 miliarde de lei, din care peste 40% sunt alocate unor proiecte strategice precum Neptun Deep, energie regenerabilă şi electro-mobilitate”, a declarat Christina Verchere, CEO OMV Petrom, citată în comunicat.

Pe segmentul Explorare şi Producţie, OMV Petrom a înregistrat un rezultat din exploatare excluzând elementele speciale de 2,4 miliarde lei, cu 26% mai mic, determinat în principal de scăderea preţurilor gazelor naturale şi volume mai mici disponibile pentru vânzare. În context, în comunicat se arată că rezultatele bune de la reparaţiile capitale la sonde şi foraje au atenuat parţial declinul natural, rezultând o scădere a producţiei cu 4%. Costul de producţie a crescut cu 5%, la aproximativ 16 dolari/ bep (baril echivalent petrol, n.r.) din cauza scăderii producţiei disponibile la vânzare şi a costurilor mai mari, parţial compensate de impactul pozitiv al cursului de schimb.

Pe segmentul Rafinare şi Marketing, rezultatul din exploatare CCA excluzând elementele speciale a fost de circa 2 miliarde lei de la o bază scăzută de 1,8 milioane lei anul trecut (determinat de revizia planificată a rafinăriei în T2/23). Indicatorul marja de rafinare OMV Petrom a fost de 9,8 dolari/bbl, cu 35% mai mic, datorită diferenţialelor mai slabe pentru benzină şi motorină într-un mediu similar de preţ al ţiţeiului. Vânzările totale de produse rafinate au crescut cu 9%. Activitatea de retail din România a crescut cu 4%.

Pe segmentul Gaze şi Energie, rezultatul din exploatare excluzând elementele speciale a fost de de 400 milioane lei, comparativ cu 1,6 miliarde lei în perioada similară a anului trecut, în pofida performanţelor operaţionale bune. Potrivit companiei, rezultatele au fost puternic afectate de schimbările legislative şi de dinamica pieţei. Volume de vânzări de gaze naturale s-au redus cu 11%, din cauza unor volume mai mici către angrosişti şi consumatori finali, dar în condiţiile unui consum mai mare al centralei electrice Brazi.

Producţia netă de energie electrică s-a ridicat la aproximativ 3,6 TWh, faţă de 2,5 TWh în primele nouă luni ale anului trecut, reprezentând 9% din producţia de electricitate a României, centrala electrică Brazi fiind într-o revizie mai scurtă comparativ cu 2023.

Cât priveşte dezvoltarea regională a gazelor, OMV Petrom precizează că Neptun Deep a progresat conform planului iar construcţia platformei de producţie a avansat pe şantierele Saipem situate în Indonezia şi Italia. De asemenea, grupul a preluat participaţia TotalEnergies în blocul offshore Han Asparuh din Bulgaria, unde OMV Petrom este operator.

Pe zona de energie regenerabilă, au fost încheiate tranzacţii cu Renovatio şi Jantzen Renewables pentru capacităţi de 1 GW (eolian şi solar) şi, respectiv, 710 MW (solar). „Cu încheierea acestor tranzacţii, împreună cu parteneriatul anunţat cu CE Oltenia şi a propriului nostru proiect de la Işalniţa, portofoliul nostru de proiecte eoliene şi solare a crescut la 2,3 GW, din care 18 MW sunt în funcţiune. În plus, OMV Petrom şi Saint Gobain au semnat un acord de furnizare de energie verde”, se arată în comunicat.

Totodată, a fost luată decizia finală de investiţie pentru construcţia unei unităţi SAF/HVO (combustibili sustenabili pentru aviaţie – SAF; motorină din surse regenerabile – HVO, n.r.) şi a două unităţi de hidrogen verde, poziţionând Petrobrazi să devină primul mare producător de combustibili sustenabili din sud-estul Europei. De asemenea, compania a semnat un contract pentru a-şi asigura materia primă pentru a produce combustibili sustenabili.

De asemenea, tranzacţia cu Renovatio a contribuit la crearea de către companie a celei mai mari reţele de încărcare a vehiculelor electrice din România, cu peste 800 de puncte de încărcare.

Proiectele sociale susţinute direct şi prin Fundaţia OMV Petrom au totalizat aproximativ 22 milioane euro în domeniile sănătăţii, educaţiei şi mediului.

Compania precizează că cifrele financiare sunt neauditate şi prezintă rezultatele interimare consolidate ale Grupului OMV Petrom, întocmite în conformitate cu IFRS.

Te-ar mai putea interesa și
Ciolacu merge la Budapesta pentru o reuniune decisivă pentru aderarea la Schengen terestru
Ciolacu merge la Budapesta pentru o reuniune decisivă pentru aderarea la Schengen terestru
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a anunţat că, în cursul zilei de joi, va pleca într-o vizită în Ungaria, în capitala Budapesta urmând să aibă loc "o reuniune decisivă" pe tema intrării......
România, deficit comercial de 4 miliarde de euro în relație cu Polonia
România, deficit comercial de 4 miliarde de euro în relație cu Polonia
Deficitul comercial al României cu Polonia a ajuns la 4 miliarde de euro la sfârşitul anului trecut, în condiţiile în ...
Plafonarea preţurilor la energie şi gaze va fi prelungită, anunţă Ciolacu
Plafonarea preţurilor la energie şi gaze va fi prelungită, anunţă Ciolacu
Guvernul va aproba strategia energetică a României pentru perioada 2025 - 2035, a anunţat, joi, premierul Marcel Ciolacu, ...
Recentele îmbunătățiri ale ratingului permit Greciei să facă noi datorii de circa 11 mld. euro în 2025
Recentele îmbunătățiri ale ratingului permit Greciei să facă noi datorii de circa 11 mld. euro în 2025
În urma recentelor îmbunătăţiri ale ratingului Greciei de către agenţiile de evaluare financiară şi a realizării ...