OMV Petrom şi ExxonMobil au obţinut licenţa pentru perimetrul Midia de mare adâncime

29 01. 2014
petrol_mare_platforma_23727300_83007800_12318400_91127100_99920200_27487000

ExxonMobil Exploration and Production Romania Ltd şi OMV Petrom S.A. au devenit titularii licenţei pentru zona de apă adâncă a perimetrului Midia XV, potrivit unuii raport trimis de OMV Petrom (SNP) la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

În urma Hotărârii Guvernului României nr. 43 din data de 22 ianuarie 2014, publicată în Monitorul Oficial în data de 28 ianuarie 2014, a intrat în vigoare contractul de transfer semnat în octombrie 2012 de către ExxonMobil şi OMV Petrom, şi Sterling Resources Ltd. şi Petro Ventures Europe B.V. pentru drepturile de explorare şi producţie de hidrocarburi din porţiunea de apă adâncă a perimetrului Midia XV (“Midia Deep”).

Gas Plus a optat pentru păstrarea participaţiei sale de 15% în ambele zone, de mare şi mică adâncime, ale perimetrului Midia XV.

În urma finalizării contractului de transfer, cotele de participare în perimetrul Midia Deep sunt: ExxonMobil 42,5%, OMV Petrom 42,5% şi Gas Plus 15%.

Conform termenilor agreaţi în februarie 2013, Romgaz S.A. are opţiunea de a achiziţiona o participaţie de 10% în zona de apă adâncă a perimetrului Midia XV. Opţiunea Romgaz de a intra este declanşată de anunţul unei descoperiri comerciale în zona de apă adâncă a perimetrului Midia.

ExxonMobil va fi operatorul operaţiunilor petroliere în zona de apă adâncă a perimetrului Midia care este adiacent zonei de apa adânca a perimetrului Neptun, zonă în care ExxonMobil şi OMV Petrom au anunţat o mare descoperire de gaze în 2012.

Companiile OMV Petrom şi Exxon ar putea extrage anual 6,5 miliarde metri cubi de gaze naturale din perimetrul Neptun din Marea Neagră, potrivit estimărilor preliminare, cantitate care echivalează cu aproape jumătate din consumul anual actual al României.

ExxonMobil, cea mai mare companie listată public de petrol şi gaze naturale din lume, utilizează tehnologii noi si inovative in scopul satisfacerii cererii tot mai mari de energie la nivel mondial.

ExxonMobil deţine un portofoliu de top de resurse in industrie; este cea mai mare companie de rafinare şi marketing pentru produse petroliere şi are una dintre cele mai mari unităţi de prelucrare de produse chimice din lume. Unul dintre predecesorii companiei ExxonMobil a desfăşurat operaţiuni în România, încă din anul 1903. ExxonMobil are o vastă experienţă în explorarea în ape de mare adâncime.

OMV Petrom este cel mai mare grup petrolier din sud-estul Europei, cu activităţi în sectoarele Explorare
şi Producţie, Gaze şi Energie, Rafinare şi Marketing.

Grupul şi-a consolidat poziţia pe piaţa petrolieră din sud-estul Europei în urma unui amplu proces de modernizare şi eficientizare, pentru a cărui implementare au fost realizate investiţii de peste 8,8 miliarde euro în ultimii opt ani, potrivit raportului trimis la Bursa de Valori Bucureşti (BVB).

La sfârşitul anului 2012, Grupul exploata în România şi Kazahstan rezerve dovedite de petrol şi gaze estimate la 775 milioane de barili echivalent petrol (750 milioane barili echivalent petrol în România).

Cu o capacitate nominală anuală de rafinare de 4,2 milioane tone, OMV Petrom este prezent pe piaţa distribuţiei de produse petroliere din România, Republica Moldova, Bulgaria şi Serbia, prin intermediul unei reţele de circa 800 staţii, operate sub două branduri, Petrom şi OMV.

Activitatea de comercializare produse petroliere în România se desfăşoară prin intermediul OMV Petrom Marketing, care este deţinută în totalitate de OMV Petrom.

Pentru dezvoltarea sa sustenabilă, OMV Petrom a extins lanţul valoric al gazelor prin abordarea pieţei de electricitate. În acest context, OMV Petrom operează centrala electrică pe gaze de 860 MW de la Brazi şi parcul eolian Dorobanţu, cu o capacitate de 45 MW.

În anul 2012 cifra de afaceri a Grupului a fost de 5.891 milioane euro, iar EBIT (Profit Înainte de Dobânzi
şi Impozite) a fost de 1.270 milioane euro.

OMV, cea mai mare companie industrială publică din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom.
În Explorare şi Producţie, OMV activează în două ţări de bază, România şi Austria, şi deţine un portofoliu internaţional echilibrat. În Gaze şi Energie, OMV a vândut aproximativ 437 TWh gaze în 2012.

În Rafinareşi Marketing, OMV are o capacitate anuală de rafinare de 22 milioane tone și deținea la finalul anului
2012 aproximativ 4.400 staţii de distribuţie în 13 ţări, inclusiv Turcia.

Ministerul Economiei deţine 20,64% din acţiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deţine 18,99% şi
9,36% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti.

Gas Plus este al patrulea cel mai mare producător de gaze naturale din Italia (estimat de Autoritatea pentru Electricitate şi Gaze) după Eni, Edison şi Shell Italy E&P. Compania este activă în principalele sectoare ale industriei gazelor naturale, în special în explorare, producție, achiziție, distribuție şi vânzare către clienți industriali şi finali.

La 31 decembrie 2012, Grupul are 50 de concesiuni de exploatare localizate pe întreg teritoriul italiei, piețe de desfacere de peste 600 milioane metri cubi de gaze naturale pe an, administrează în total aproximativ 1.500 de kilometri de rețea de distribuție localizată în 37 de orașe, deservește în total mai mult de 80.000 de consumatori finali, cu un personal de aproximativ 240 de angajați.