OMV Petrom transferă într-o nouă entitate unele activităţi-suport. Vor fi transferaţi 1.100 angajaţi

OMV Petrom SA (OMV Petrom), cel mai mare producător de ţiţei şi gaze din sud-estul Europei, va transfera anumite activităţi-suport în cadrul unei entităţi nou înfiinţate, OPGS, deţinută de către OMV Petrom şi OMV Solutions GmbH, urmând să fie transferaţi către OPGS circa 1.100 de angajaţi, informează un comunicat al companiei remis nmiercuri AGERPRES.
Economica.net - mie, 26 mart. 2014, 16:58
OMV Petrom transferă într-o nouă entitate unele activităţi-suport. Vor fi transferaţi 1.100 angajaţi

Obiectul transferului îl vor constitui serviciile de IT, contabilitate primară şi alte activităţi suport, grupate în prezent în cadrul departamentului Global Solutions din OMV Petrom, iar transferul de activitate este preconizat să aibă loc în luna iulie 2014.

Potrivit sursei citate, această tranzacţie nu are un impact material asupra situaţiei financiare a OMV Petrom, situându-se sub pragul de 10% din valoarea totală a activelor OMV Petrom, respectiv din valoarea anuală a cifrei de afaceri nete a companiei.

‘Suntem o companie integrată de ţiţei şi gaze, deci focus-ul nostru este în acest sector. Pe de altă parte, ne dorim servicii performante, adaptate nevoilor noastre şi costuri competitive, iar OPGS, ca entitate juridică separată, se va dezvolta astfel încât să răspundă acestor cerinţe. Este prima iniţiativă din România de a crea un centru de servicii specializat pentru industria de ţiţei şi gaze şi credem că este important, inclusiv din perspectiva rolului pe care România l-ar putea avea ca hub energetic pentru regiune’, a declarat Andreas Matje, CFO OMV Petrom.

OPGS va furniza servicii pentru grupurile Petrom şi OMV, în diferite ţări în care acestea sunt active, iar decizia este în concordanţă cu strategia OMV Petrom de a se concentra asupra activităţilor de bază ale companiei şi urmează tendinţele internaţionale de concentrare a serviciilor conexe în centre de servicii.

OMV Petrom este cel mai mare grup petrolier din sud-estul Europei, cu activităţi în sectoarele Explorare şi Producţie, Gaze şi Energie, Rafinare şi Marketing. Grupul şi-a consolidat poziţia pe piaţa petrolieră din sud-estul Europei în urma unui amplu proces de modernizare şi eficientizare, pentru a cărui implementare au fost realizate investiţii de 10 miliarde euro în ultimii nouă ani.

La sfârşitul anului 2013, Grupul exploata în România şi Kazahstan rezerve dovedite de petrol şi gaze estimate la 728 milioane de barili echivalent petrol (707 milioane barili echivalent petrol în România). Cu o capacitate nominală anuală de rafinare de 4,2 milioane tone, OMV Petrom este prezent pe piaţa distribuţiei de produse petroliere din România, Republica Moldova, Bulgaria şi Serbia, prin intermediul unei reţele de circa 800 staţii operate sub două branduri, Petrom şi OMV. Activitatea de comercializare produse petroliere în România se desfăşoară prin intermediul OMV Petrom Marketing, care este deţinută în totalitate de OMV Petrom.

De asemenea, OMV Petrom operează centrala electrică pe gaze de 860 MW de la Brazi şi parcul eolian Dorobanţu, cu o capacitate de 45 MW.

În anul 2013 cifra de afaceri a Grupului a fost de 5,.473 miliarde euro, iar EBIT (Profit Înainte de Dobânzi şi Impozite) a fost de 1,348 miliarde euro.

OMV, cea mai mare companie industrială publică din Austria, deţine 51,01% din acţiunile OMV Petrom. Sectorul de Explorare şi Producţie are o bază puternică în România şi Austria şi un portofoliu internaţional în creştere. În Gaze şi Energie, OMV a vândut aproximativ 425 TWh gaze în 2013. În Rafinare şi Marketing, OMV are o capacitate anuală de rafinare de 17,4 milioane tone şi deţinea la finalul anului 2013 aproximativ 4.200 staţii de distribuţie în 11 ţări, inclusiv Turcia.

Ministerul Economiei deţine 20,64% din acţiunile OMV Petrom, Fondul Proprietatea deţine 18,99% iar 9,36% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti.

 

Te-ar mai putea interesa și
Banca Transilvania integrează inteligența artificială în BT Pay
Banca Transilvania integrează inteligența artificială în BT Pay
Utilizatorii BT Pay au la dispoziție un asistent virtual (Chat BT) pentru informații cu privire la funcționalitățile aplicației, precum și despre produsele și serviciile Băncii Transilvania.......
Elveţia – Banca Naţională se aşteaptă la un profit record în 2024, de 80 miliarde de franci elveţieni
Elveţia – Banca Naţională se aşteaptă la un profit record în 2024, de 80 miliarde de franci elveţieni
Banca Naţională a Elveţiei (SNB) va raporta probabil un profit record în 2024, de aproximativ 80 miliarde de franci elveţieni ...
Ministerul Finanţelor a împrumutat aproape 1,3 miliarde lei de la bănci
Ministerul Finanţelor a împrumutat aproape 1,3 miliarde lei de la bănci
Ministerul Finanţelor (MF) a împrumutat, joi, peste 1,288 miliarde lei de la bănci, prin două emisiuni de obligaţiuni ...
Companiile de furnizare ale Grupului PPC în România fuzionează
Companiile de furnizare ale Grupului PPC în România fuzionează
În data de 31 decembrie 2024, companiile de furnizare PPC Energie și PPC Energie Muntenia, parte din Grupul PPC în România, ...