Oferta include vânzarea a 10 pachete de câte 30.000 de MWh fiecare, cu livrare în perioada 1 octombrie 2016 – 1 aprilie 2017.
‘Parţial, se pot depune oferte pentru cantitatea minimă de 1 pachet de 30.000 MWh (5.000 MWh/lună)’, se arată în anunţul OMV Petrom.
Gazele naturale provin din producţia internă curentă, menţionează reprezentanţii companiei.
La începutul lunii septembrie, ministrul Energiei, Victor Grigorescu, declara, într-un interviu acordat AGERPRES, că producătorii şi furnizorii de gaze vor fi obligaţi ca, începând de anul viitor, să tranzacţioneze pe bursă cel puţin 40% din cantitatea comercializată, altfel vor primi amenzi semnificative care vor fi raportate la cifra de afaceri.
Ministerul Energiei a iniţiat o ordonanţă de urgenţă în acest sens, pentru modificarea Legii energiei electrice şi a gazelor naturale, care ar putea fi aprobată de Guvern în luna septembrie.
Ministrul a subliniat că, în acest fel, preţurile vor deveni transparente pentru toată lumea, iar pe piaţă vor intra mai mulţi jucători decât există în prezent, ceea ce va permite consumatorilor finali să obţină cel mai bun preţ. Aceasta va fi o adevărată reformă a sistemului, în condiţiile în care, în prezent, 98,5% din gaze sunt comercializate prin contracte bilaterale, contracte care au fost interzise pe piaţa de energie electrică.
Grigorescu a mai spus că o parte dintre actorii cunoscuţi din piaţă doresc amânarea reformei, întrucât modul tradiţional de derulare a tranzacţiilor le este favorabil şi, odată cu aceste modificări, ar putea pierde cote de piaţă. Însă, în opinia sa, a venit momentul să trecem la mecanisme noi, moderne şi transparente, care să stimuleze dezvoltarea sectorului românesc al gazelor.