OMV, Rompetrol şi Lukoil nu au fixat preţurile în Bulgaria,dar au de rezolvat probleme de concurenţă

Comisia bulgară anti-monopol a finalizat investigaţia privind fixarea preţurilor carburanţilor de către subsidiarele locale ale OMV, Rompetrol, Lukoil şi Naftex Petrol fără să constate încălcarea legislaţiei, dar companiile s-au obligat să ia măsuri pentru rezolvarea unor probleme de concurenţă.
Economica.net - mie, 01 aug. 2012, 16:47
OMV, Rompetrol şi Lukoil nu au fixat preţurile în Bulgaria,dar au de rezolvat probleme de concurenţă

Informaţiile au fost anunţate de către Comisia pentru Protecţia Concurenţei din Bulgaria, printr-un comunicat.

OMV Petrom a transmis miercuri bursei că subsidiara din Bulgaria a companiei, OMV Bulgaria OOD, a primit decizia Comisiei, potrivit căreia investigaţia a fost finalizată, iar părţile trebuie să aplice în termen de 30 de zile angajamentele asumate.

„Angajamentele privesc exclusiv segmentul comerţului cu ridicata, referindu-se la ajustarea clauzelor din contracte în linia celor mai recente cerinţe din legislaţia de concurenţă şi definirea unui mecanism de comunicare a preţului către clienţii din acest segment menit să evite crearea unei transparenţe excesive între companiile concurente”, se arată într-un comunicat al OMV Petrom.

Comisia anti-monopol din Bulgaria anunţa în martie că suspectează Lukoil Bulgaria, OMV, Rompetrol Bulgaria şi Naftex Petrol de implicarea în acorduri de fixare a preţurilor carburanţilor.

„Ilegalitatea a constat în încheierea unui acord interzis şi coordonarea practicilor de stabilire a preţurilor, pentru a limita concurenţa pe pieţele en-gros de benzină şi motorină”, arăta atunci instituţia.

Lukoil deţine singura rafinărie operaţională din Bulgaria, Burgas Neftochim, care asigură peste 60% din necesarul de carburanţi din ţară şi deţine peste 200 de benzinării, cu o cotă de piaţă de 26%.

OMV are o cotă de piaţă de 20% şi 93 de benzinării în Bulgaria, iar Rompetrol circa 70 de staţii, având ca ţintă o cotă de 7%-8%.

În România, Consiliul Concurenţei a sancţionat în ianuarie companiile OMV Petrom Marketing, OMV Petrom, Rompetrol Downstream, ENI România, MOL Romania Petroleum Products şi Lukoil România cu amenzi care cumulează 880,5 milioane lei (205 milioane de euro), reprezentând aproximativ 3% din cifrele de afaceri realizate în anul 2010, în cadrul unei investigaţii pe piaţa carburanţilor.

Consiliul Concurenţei a constatat că există dovezi că respectivele companii s-au înţeles în perioada 2007-2008 să retragă de pe piaţă sortimentul de benzină ECO Premium, care le genera sub 20% din vânzări şi reprezenta mai puţin de 5% din cifra de afaceri.

Te-ar mai putea interesa și
Daniel Gross, CEO Penny: Consumatorul român pune un accent puternic pe sustenabilitate și pe confortul oferit de cumpărăturile online
Daniel Gross, CEO Penny: Consumatorul român pune un accent puternic pe sustenabilitate și pe confortul oferit de cumpărăturile ...
Discounterul german Penny, numărul doi pe acest segment al retailului alimentar după Lidl, plănuiește și pentru anul viitor 35-40 de noi magazine și inaugurarea unui noi depozit în......
Retrospectiva anului – record 2024: Cele mai spectaculoase imagini de pe șantierele de autostrăzi și cale ferată
Retrospectiva anului – record 2024: Cele mai spectaculoase imagini de pe șantierele de autostrăzi și cale ferată
2024 a marcat mai multe premiere și recorduri în infrastructura de transport din România. Un pasionat de infrastructură, ...
Franţa – Două focare de gripă aviară au fost confirmate la doar câteva zile după ce autoritățile au anunţat că ţara nu mai este afectată de virus
Franţa – Două focare de gripă aviară au fost confirmate la doar câteva zile după ce autoritățile au anunţat ...
Franţa a confirmat la două ferme avicole focare de gripa aviară, la câteva zile după ce oficialii au anunţat că ţara ...
Rusia a avansat cu aproape 4.000 kilometri pătraţi în Ucraina în 2024 (analiză AFP/ISW)
Rusia a avansat cu aproape 4.000 kilometri pătraţi în Ucraina în 2024 (analiză AFP/ISW)
Rusia a avansat cu aproape 3.985 kilometri pătraţi în Ucraina în 2024, de aproape şapte ori mai mult decât în 2023 ...