Informaţiile au fost anunţate de către Comisia pentru Protecţia Concurenţei din Bulgaria, printr-un comunicat.
OMV Petrom a transmis miercuri bursei că subsidiara din Bulgaria a companiei, OMV Bulgaria OOD, a primit decizia Comisiei, potrivit căreia investigaţia a fost finalizată, iar părţile trebuie să aplice în termen de 30 de zile angajamentele asumate.
„Angajamentele privesc exclusiv segmentul comerţului cu ridicata, referindu-se la ajustarea clauzelor din contracte în linia celor mai recente cerinţe din legislaţia de concurenţă şi definirea unui mecanism de comunicare a preţului către clienţii din acest segment menit să evite crearea unei transparenţe excesive între companiile concurente”, se arată într-un comunicat al OMV Petrom.
Comisia anti-monopol din Bulgaria anunţa în martie că suspectează Lukoil Bulgaria, OMV, Rompetrol Bulgaria şi Naftex Petrol de implicarea în acorduri de fixare a preţurilor carburanţilor.
„Ilegalitatea a constat în încheierea unui acord interzis şi coordonarea practicilor de stabilire a preţurilor, pentru a limita concurenţa pe pieţele en-gros de benzină şi motorină”, arăta atunci instituţia.
Lukoil deţine singura rafinărie operaţională din Bulgaria, Burgas Neftochim, care asigură peste 60% din necesarul de carburanţi din ţară şi deţine peste 200 de benzinării, cu o cotă de piaţă de 26%.
OMV are o cotă de piaţă de 20% şi 93 de benzinării în Bulgaria, iar Rompetrol circa 70 de staţii, având ca ţintă o cotă de 7%-8%.
În România, Consiliul Concurenţei a sancţionat în ianuarie companiile OMV Petrom Marketing, OMV Petrom, Rompetrol Downstream, ENI România, MOL Romania Petroleum Products şi Lukoil România cu amenzi care cumulează 880,5 milioane lei (205 milioane de euro), reprezentând aproximativ 3% din cifrele de afaceri realizate în anul 2010, în cadrul unei investigaţii pe piaţa carburanţilor.
Consiliul Concurenţei a constatat că există dovezi că respectivele companii s-au înţeles în perioada 2007-2008 să retragă de pe piaţă sortimentul de benzină ECO Premium, care le genera sub 20% din vânzări şi reprezenta mai puţin de 5% din cifra de afaceri.